Anđela Samardžić osvojila zlatnu medalju prvog dana Evropskog džudo kupa za seniore

Ostalo
Foto: Facebook

Anđela Samardžić osvojila zlato…

Reprezentativka Bosne i Hercegovine, Anđela Samardžić, osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 57 kilograma na Evropskom džudo kupu Sarajevo 2022 koji je počeo danas u glavnom gradu naše zemlje.

Samardžić je u finalu na ippon savladala njemačku takmičarku Janu Ziegler, a prethodno je bila bolja od njene zemljakinje Sophie Puechel i Holanđanke Sache Buwalde. Današnjom pobjedom bh. džudistkinja potvrdila je da se nalazi u odličnoj formi, nakon što je na nedavnom Evropa kupu, koji je održan u Dubrovniku, osvojila bronzanu medalju.

Zlatna medalja u kategoriji do 48 kilograma pripala je Belgijanki Lois Petit, koja je u finalu bila bolja od Nevene Milić, dok su se bronzama okitile Jente Verstraeten (Belgija) i Paulina Szlachta (Poljska).

Drugu bronzanu medalju Poljskoj prvog dana takmičenja donijela je Klaudia Cieslik u kategoriji do 52 kilograma, dok je druga borba za bronzu pripala Anji Stangar iz Slovenije. U duelu za zlato francuska džudistkinja Nawaliatou Babio savladala je Fionu Vanbiesbroek (Belgija).

Izraelka Inbal Shemesh okitila se zlatom u kategoriji do 63 kilograma. Srebro je pripalo Kaji Schuster iz Slovenije, a bronze su osvojile Brigitta Varga (Mađarska) i Aytaj Gardashkhanali (Azerbejdžan).

U izuzetno zanimljivom finalu u konkurenciji muškaraca do 60 kilograma zlatno odličje osvojio je Samy Youssry. Egipćanin je u finalu savladao Mađara Csanada Feczka. Bronzane medalje završile su oko vrata Bekirbeka Morogoyeva (Ukrajina) i Joshue Gilesa (Velika Britanija).

Egipćanin Mohamed Abdelmawgoud pobjedom nad Izraelcem Natanelom Zhurovelom u finalu kategorije do 66 kilograma donio je drugo zlato svojoj zemlji i učinio je najuspješnijom nacijom prvog takmičarskog dana. Posebno je bio impresivan ippon kojim je egipatski džudista stigao do trijumfa. Bronze u konkurenciji do 66 kilograma osvojili su Charlie Young (Velika Britanija) i Artyom Ghalachyan (Armenija).

Botond Toth iz Mađarske trijumfovao je u konkurenciji džudista do 73 kilograma. Armencu Arsenu Avedisyanu pripalo je srebro, a bronzama su se okitili Artem Khomula (Ukrajina) i Luca Rubeca (Italija).

Drugog takmičarskog dana Evropskog džudo kupa, koji počinje preliminarnim borbama u 9 sati, na tatami će izaći džudistkinje u kategorijama -70, -78 i +78 kg, dok će se muškarci nastupati u konkurenciji -81, -90, -100 i +100 kg.

Nakon dužeg vremena na jednom od međunarodnih takmičenja koje organizuje Džudo savez Bosne i Hercegovine nastupit će i najbolja bh. džudistkinja Larisa Cerić, dok se u muškoj konkurenciji sutra najviše očekuje od Tonija Miletića, koji se na Sarajevo European Openu održanom u februaru ove godine okitio bronzanom medaljom.

Osim Cerić i Miletića boje naše zemlje branit će Marija Šukić (-78 kg) u ženskoj, te Mustafa Hebib (-81 kg), Srđan Ajvaz (-90 kg) i Vasilije Vujičić (+100 kg) u muškoj konkurenciji.

Finalni blok i borbe za medalje na programu su od 16 sati, uz direktan televizijski prijenos na TV SA.

Klix