Danska novim zakonom izričito zabranjuje paljenje Kur’ana

Vijesti
Foto: Pixabay

Danska vlada danas je podnijela izmijenjen prijedlog zakona pa će biti zabranjeno paljenje Kur’ana na njenom tlu, poslije zamjerki upućenih prvoj verziji prijedloga vezanih za restrikcije oko slobode izražavanja i teškoće provođenja.

“Prijedlog zakona je ograničen da specifično bude usmjeren na neprikladno tretiranje pisanja od važnog vjerskog značaja”, saopštilo je ministarstvo pravde.

Prvobitna verzija trebalo je da se odnosi na skrnavljenje svih predmeta od važnog vjerskog značaja.

O prijedlogu zakona treba da se raspravlja na sjednici Folketinga, danskog parlamenta, 14. novembra.

Krajem avgusta vlada je objavila da će se donijeti zakon o tom pitanju poslije slučajeva paljenja Kurana na tlu Danske koji su izazvali bijes u muslimanskim zemljama i prijetili nacionalnoj bezbjednosti.

Prvi prijedlog zakona kritikovali su, sa jedne strane, oni koji su smatrali da se njime vraća kriminalizacija bogohuljenja, a sa druge pravni stručnjaci koji su smatrali da je težak za primjenu.

“Sa danas predloženim izmjenama zakon će biti lakši za razumijevanje, uključujući za policiju i sudove”, rekao je ministar pravde Peter Humelgard u saopštenju, i naglasio da se pojačala teroristička prijetnja za zemlju.

BHRT