Džeko izazvao pravu pomamu Bošnjaka u Pendiku, nude mu suho meso i bosanske specijalitete

Vijesti
Screenshot: YouTube

U istanbulskom predgrađu Pendik, gdje živi ogromna populacija Bošnjaka, vlada prava pomama uoči dolaska Edina Džeke u kraj na utakmicu Pendikspora i Fenerbahčea.

Džeko, koji je jedan od glavnih razloga za preporod Fenerbahčea u ovoj sezoni i maksimalnih 18 pobjeda u svim takmičenjima, sa svojim klubom za vikend gostuje kod Pendikspora u turskoj Superligi. Ovaj klub smješten je u mjestu Pendik, gdje živi ogromna zajednica Bošnjaka.

Prema informacijama iz turskih medija, čak 100.000 stanovnika ovog grada su Bošnjaci ili potječu iz naše zemlje. Svi ti ljudi jedva čekaju vidjeti Džeku u nedjelju te su mu spremili nekoliko iznenađenja.

Ugledni turski list Hurriyet donosi priču o tome da će Bošnjaci u ovom mjestu pripremiti Džeki nekoliko iznenađenja u nedjelju.

“Bošnjaci, koji gusto žive oko stadiona na kojem se u nedjelju igra utakmica, svi žele ugostiti svog sunarodnjaka Edina Džeku, nogometnu zvijezdu Fenerbahčea. Stanovnici naselja žele ponuditi Džeku tradicionalnim bosanskim jelima i održati svoju kulturu živom”, navodi list Hurriyet.

Da je to istina, potvrdio je predsjednik Bošnjačko-sandžačke asocijacije Erdogan Erden koji je rekao da su građani uzbuđeni zbog dolaska Džeke u ovaj grad.

“Džeko, jedan od najboljih nogometaša BiH, stiže u Pendik koji broji oko 100.000 Bošnjaka. Kada jednom vidi naša bosanska peciva, naše folklorne ekipe, naše bosanske restorane i mjesta u našem komšiluku koji odgovaraju balkanskoj teksturi, uvijek će se iznova vraćati u Pendik. Zato mu želim uspjeh u utakmici protiv Pendikspora, navijamo za Fenerbahče tog dana”, rekao je Erden.

Prvi čovjek okruga Ismail Gungor poručio je kako u tom susjedstvu postoji 20 bosanskih slastičarni i lijepih restorana te da je velika čast što takva svjetska zvijezda dolazi u Pendik.

Trgovac Fatih Sandžakli pozvao je Edina Džeku u svoj komšiluk na suho meso. Dodao je i da je to veliko uzbuđenje za bošnjačku populaciju u ovom kraju te da bi volio ugostiti našeg nogometaša u prostorijama udruženja.

Klix