Iron Puki izgubio u borbi za titulu svjetskog prvaka od 53-godišnjeg veterana iz Njemačke: Bh. borac tvrdi da je pokraden

Vijesti
Foto: Screenshot

Najbolji bosanskohercegovački bokser Edin Puhalo poznatiji kao Iron Puki je izgubio u borbi za titulu prvaka svijeta u WBA organizaciji od njemačkog borca turskog porijekla Firata Arslana prekidom u šestoj rundi.

U borbi koja je održana u EWS-Areni u Göppingenu pred 6.000 gledatelja Puhalo je bio par puta u knockdownu. Jednom u drugoj, a potom tri puta u šestoj rundi nakon čega je borba prekinuta.

Bh. bokser je nakon meča poručio da je pokraden u ovom meč. Naročito se žalio na udarce u potiljak, što je prema pravilima strogo zabranjeno.

“Borio sam se kao lav cijeli meč, ali nisam mogao protiv sudije u ringu koji je slijep. Ovo je boks, a ne ulična tuča. U boksu postoje pravila, a udarci u potiljak su zabranjeni. Drago mi je da ima snimak i da svi to mogu vidjeti. Bio sam bolji do prekida. Ovakve stvari uništavaju sport. Poslije borbe me nisu htjeli ni odvesti do bolnice, već sam privatno sam morao da odem i sve platim, naravno”, rekao je Puhalo i najavio žalbu na odluku:

“Uložit ćemo žalbu WBA-u sa video snimkom, slikama i nalazima. Meni je pukla bubna opna, a potiljak mi je nateknut. Udarci u potiljak mogu biti kobni jer prije nekoliko godina jedan borac je u borbi za WBC prvaka dobio udarac u potiljak od kojeg je ostao trajno paralizovan. Bio sam na dvije konvencije i tamo se uvijek mnogo govori o zdravlju boraca, da je ono na prvom mijestu. Ne govorim ovo da bi me neko žalio. Ja sam fajter, ako sam slabiji, trebam izgubiti, ali pravila važe za sve, a ne samo za goste, a domaćini mogu raditi šta žele. Firat Arslan je odličan borac, želim mu sve najbolje, ali pravila se moraju poštovati. Možda su ga emocije i navijanje ponijeli, razumijem to, ali to ne znači da se možeš tući kao na ulici. Ovo je boks, sport sa pravilima a ne ulična tuča”, kaže Puki i dodaje kako je tokom šest odboksovanih rundi on bio bolji borac.

“Na bodove sam bio bolji i više sam rundi dobio od njega. Dobio je ozbiljne batine, a ja njegove udarce nisam osjetio. Ali protiv prljavih udaraca nisam se mogao nositi. Nekoliko puta sam skretao pažnju sudiji, a on umjesto da opomene ili da javnu opomenu mom protivniku, on je meni brojao. Ovaj sudija treba biti trajno suspendovan jer ne čini dobro ovom sportu, degradira ga a neko može ostati invalid radi njegovih nesmotrenih poteza i nesportskih udaraca”, poručio je razočarani 35-godišnji Puhalo.

Njegovom protivniku je ovaj meč u kojem je četvrti put stigao do titule prvaka svijeta bio posljednji u karijeri.

“Završavam karijeru iako sam u boljoj formi sada nego 2007. godine kada sam prvi put postao prvak. Zahvaljujem se svima koji su uvijek vjerovali u mene. Još jednom su me unaprijed otpisali, ali sam pokazao da vrijedim”, rekao je 53-godišnji Firat Arslan.