Prva grupa bh. državljana i njihovih srodnika evakuisanih iz Gaze stigla u Sarajevo

Vijesti
Foto: Klix

Prva grupa bh. državljana i njihovih srodnika koji su evakuisani iz Gaze stigli su danas na Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Na aerodromu su izvršene provjere za 26 osoba koje su bile u avionu.

Ukupno 50 osoba iz Kaira, preko Istanbula, stiže u Sarajevo nakon što je Vijeće ministara BiH dopustilo dolazak u BiH za 30 Palestinaca koji su bliski srodnici 20 bh. državljana.

Prvu grupu su na aerodromu dočekali ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.

Dolazak druge grupe (11 osoba) na sarajevski aerodorom se očekuje oko 19:55 sati.

Troškove njihovog putovanja prema BiH snosi Država Katar. U njihovom dočeku učestvuje i ambasador Države Katar u BiH Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah. Katarski ambasador u Republici Egipat Tariq Ali Al Ansari ranije je dočekao bh. državljane i njihove srodnike u Kairu.

Neposredno nakon odlaska bh. državljana i njihovih srodnika iz Kaira oglasio se ambassador Egipta u BiH Sabit Subašić.

On je kazao da svi koji bježe od rata u Gazi sa sobom nose teške i bolne uspomene i sjećanje o užasu koji su preživjeli.

Rekao je da su svi sretni i zahvalni što imaju gdje otići – u svoju BiH te da su optimistični i nadaju se sigurnom povratku u Gazu.

Klix