Tuzlanka Adisa Azapagić dobitnica prestižne Davisove medalje za hemijsko inženjerstvo

Vijesti
Foto: University of Manchester

Profesorica Adisa Azapagić sa Univerziteta u Mančesteru dobitnica je najprestižnije medalje Instituta za inženjere hemije (IChemE) za izuzetan doprinos u oblasti hemijskog inženjerstva.

IChemE Davisova medalja dodjeljuje se eminentnom pojedincu koji je ostvario izuzetne zasluge u hemijskom inženjerstvu. Profesorica Adisa Azapagić je postala prva žena kojoj je pripala ova nagrada.

Nagrada se dodjeljuje u čast Georgea E. Davisa, utemeljitelja nauke. Nagrada se ne dodjeljuje svake godine. Naprotiv, najmanje tri godine moraju proći između dvije dodjele. Pethodna medalja je dodijeljena 2016. godine.

Medalju prof. Azapagić je uručio bivši predsjednik IChemE-a David Bogle.

– Ponosan sam što u ime IChemE-a uručujem Adisi Davisovu medalju kao priznanje za njen izuzetan doprinos profesiji i izuzetno pozitivan uticaj njenih dostignuća. Održivost i sistemsko razmišljanje su temeljni za modernu disciplinu hemijskog inženjerstva, a njen rad je primjer ovog instrumentalnog pristupa – istakao je Bogle prilikom dodjele.

Globalno, Adisa Azapagić je bila prvi imenovani profesor održivog hemijskog inženjerstva. Prepoznatljiva je po svom radu na održivoj proizvodnji i potrošnji, a posebno je poznata po svom vodstvu i doprinosu u ugljičnom otisku, procjeni životnog ciklusa i održivosti, za što je i nagrađena titulom Član Reda Britanskog carstva 2019. godine.

Prof. Azapagić je objavila preko 200 radova u časopisima, tri knjige i održala brojna predavanja širom svijeta. Sa dva počasna doktorata i H-indeksom od 76, njen rad je značajno uticao na industriju i pomogao u informisanju nacionalne i međunarodne politike.

U svojim brojnim javnim i medijskim angažmanima, bila je uzor, pomažući u informiranju potrošača o tome šta mogu učiniti za održivost, kao i demonstrirajući kako hemijski inženjeri doprinose održivom razvoju u praksi, izgrađujući pozitivnu percepciju javnosti o održivom hemijskom inženjerstvu.

– Oduševljena sam što je moj rad na održivom hemijskom inženjerstvu prepoznat po ovom visokom priznanju koje nosi ime osnivača naše discipline Georgea E. Davisa. Ova nagrada mi je posebno draga jer je Davis održao svoja prva predavanja iz hemijskog inženjerstva u Mančesteru. Takođe sam zahvalna mojoj grupi Održivi industrijski sistemi na Univerzitetu u Mančesteru i mnogim akademskim i industrijskim saradnicima koji su doprinijeli i podržali moj rad tokom godina – izjavila je prof. Azapagić prilikom dodjele ove prestižne nagrade.

Prof. Adisa Azapagić je rođena u Tuzli gdje je diplomirala hemijsko inženjerstvo. Svoje studije nastavila je na Univerzitetu u Surreyu gdje je i radila 13 godina nakon čega je postala profesorica na Univerzitetu u Mančesteru.

Izabrana je za člana Kraljevske inženjerske akademije (FREng) 2013. godine. Članica je Američkog instituta hemijskih inženjera. Godine 2010. dobila je nagradu Instituta hemijskih inženjera za izuzetna dostignuća u hemijskom i procesnom inženjerstvu. Osvojila je GlaxoSmithKline nagradu za inovacije 2011. godine.

SuperPortal