U Tuzli promovisana knjiga Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi

Događaji

U Tuzli je danas promovisana knjiga „Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi“. Svojevrsni je to priručnik kojim autori, profesori Ismail Palić i Mirela Omerović, žele pomoći u rješavanju brojnih problema koji postoje u našim školama, kada je u pitanju proučavanje maternjeg jezika.

Jezičke kompetencije na prvom su mjestu kompetencija koje za koncept cjeloživotnog učenja navodi Evropski referentni okvir. Nažalost, nastavni proces koji bi trebao obezbijediti te kompetencije kod nas je zastario. Još uvijek je usmjeren na memorisanje velikog broja jezičkih pravila, dok se premalo pažnje posvećuje komunikacijskim vještinama.

Knjiga “Bosanski jezik i  komunikacija u nastavnoj praksi” na naučno-popularan način bavi se upravo tim problemom.

“Teorijske postavke smo dali uopćeno o kompetencijama, šta podrazumijevaju, šta nastava maternjeg jezika zahtijeva kada je u pitanju razvoj ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje koje je propisao evropski referentni okvir” ističe jedna od autorica knjige, profesorica Mirela Omerović.

Knjiga ima deset poglavlja. Nastavnicima i profesorima bosanskoga jezika i književnosti posebno korisni će biti oni posvećeni jezičkim vježbama i nastavi jezičkog izražavanja, te neverbalnoj komunikaciji u nastavi.

“Ovdje je osim onog teorijskog dijela gotovo cijela polovica knjige posvećena nastavnoj praksi i primjerima na osnovu kojih nastavnici mogu organizirati svoje časove, kreirati ih i prema sposobnostima svojih učenika i prema nekim svojim afinitetima” naglasio je jedan od promotora, profesor Refik Bulić.

Nažalost, rezultati PISA istraživanja potvrdili su poražavajuću funkcionalnu nepismenost učenika u Bosni i Hercegovini. Zadatak svih onih koji se bave obrazovanjem mladih je da učine sve kako bi se maternji jezik potvrdio kao najefikasnije sredstvo u ukupnom čovjekovom djelovanju, istaknuto je na promociji.

“Da bismo to postigli moramo temeljito revidirati naše nastavne planove i programe i potpuno drukčije pristupiti učenicima, kako bi naša nastava bila atraktivnija i kako bi popularnost predmeta bosanski jezik i književnost porasla na radost svih nas” kazao je jedan od autora knjige, profesor Ismail Palić.

Promocija knjige „Bosanski jezk i komunikacija u nastavnoj praksi“ organizovana je u okviru obilježavanja 30 godina Behram-begove biblioteke u Tuzli.

RTVTK