Bivši radnici Krivaje ponovo se okupili: Traže ubrzavanje procesa penzionisanja preostalih radnika

Vijesti

Pred kapijama nekadašnjeg drvoprerađivačkog giganta Krivaje ponovo su se okupili bivši radnici da bi po ko zna koji put skrenuli pažnju na svoje dugogodišnje probleme.

Od nadležnih institucija traže ubrzavanje procesa penzionisanja preostalih radnika jer i pored izdvajanja sredstava Vlade Federacije neki od radnika ne uspijevaju otići u penziju.

Pred kapijom zavidovičke Krivaje slika koja se ponavlja gotovo već deset godina. Okupljeni bivši radnici imaju samo jedan zahtjev.

Riješite radnike, riješite nas status, i nas ne interesuje imovina, dadnite je kome hoćete.

Jedina preostala briga ovih bivših radnika je uvezivanje radnog staža i odlazak u penziju. Od njih oko 210 koliko ih je preostalo, ove godine uslove za penzionisanje ispunjava ih oko 90. No, briga više je kako otići u penziju i koliko će je još dugo čekati.

„Mi imamo sada 30 radnika kojima je uplaćeno i koji su na obradi za penziju i to jako sporo ide vjerovatno do administracije je to njima se ne žuri ljudi čekaju godinu i po dvije rješenje, to je apsurd“, kaže Asim Didović, bivši radnik Krivaja Mobel iz Zavidovića.

Otkako je Krivaja Mobel 2016. doživjela fijasko, tadašnji kupci Ortačka grupa u pogone ne mogu. IP Krivaja u većinskom državnom vlasništvu sudskim postupcima pokušava vratiti imovinu, ali bezuspješno. Revizija  pretvorbe i privatizacije IP Krivaja u stečaju je urađena po zaključku Vlade Federacije, a na Rješenje kojim se konstatira da taj postupak nije bio u skladu sa zakonom, žalbu je uložila Agencija za privatizaciju.

“Komisija pri Vladi Federacije je donijela odluku da se odbija žalba agencije za privatizaciju i ja ću slobodno da kažem, citiram, da je to kriminalno da privatizacija nije u skladu sa zakonom i da bi Federalno i Kantonalno pravobranilaštvo morali pokrenuti određene procedure radi zaštite imovine i radnika koji su 2018. poslani na biro, a 2014. ostali bez posla“, naveo je Ramiz Mujić, predstavnik bivših radnika Krivaja Mobel Zavidovići.

Svoja, već godinama pogažena prava, radnici traže u federalnim institucijama. Na posljednjem sastanku u Vladi Federacije, tvrde, razgovarano je o sudbini imovine nekadašnjeg drvoprerađivačkog giganta.

„Obećano nam je od strane premijera da će on pokrenuti postupak raskida ugovora jer nisu ispoštovane obaveze prema Zavodu zapošljavanja i kreditnim sredstvima koja su dostigla iznos 12 miliona i nešto“, dodaje Mujić.

Zbog godina čekanja na biroima rada i očekivanja da se okonča proces uvezivanja staža bivše radnice ovog preduzeća sa 30-ak godina staža u vrlo lošem su položaju.

„Gdje im zakon traži 6 mjeseci svake godine staža više i 6 mjeseci starosti, ali starost može nekako, pa su te žene prisiljene da same sebi uvežu staž, osoba koja nema primanja – odakle  da plati pa su i tu prisiljene da dignu kredit brzi sa velikim kamatama samo da uvežu staž da bi otišle u penziju“, dodao je Didović.

Problem radnika sa neuvezanim radnim stažom u preduzećima sa državnim, ali i privatnim kapitalom Vlada Federacije rješava sukcesivno kroz javne pozive. Ove godine u budžetu je predviđeno 2,5 miliona maraka i očekuje se objavljivanje javnog poziva. Bit će to nova prilika da nekolicina bivših Krivajinih radnika odahne i dočeka odlazak u penziju.

federalna.ba