Prije 20 godina počelo cjelodnevno emitiranje programa BHT1

Iz Sehare

U ljeto 2004. godine iz studija u Sarajevu počelo je cjelodnevno emitiranje programa BHT1. Bio je to početak nove ere javnog servisa Bosne i Hercegovine. BHRT počeo je emitiranja na vlastitoj frekvenciji. Prvi događaj koji je prenosio bile su Olimpijske igre u Atini, a do danas Radiotelevizija Bosne i Hercegovine prenosila je sva sportska takmičenja, kao i najvažnije kulturne, ekonomske, historijske manifestacije unutar države ali i van njenih granica, čime je opravdao ulogu javnog servisa BiH koji je u službi njenih građana.

Za one koji su učestvovali u realizaciji programa tog dana, ali i mnogih nakon toga, taj radni dan ostao je duboko upisan u sjećanje. Entuzijazam, ponos, ambicije za još boljim, riječi su kojima uglavnom opisuju taj dan nakon 20 godina. Za javni servis bio je ovo istorijski datum i prekretnica ka budućnosti.

LEJLA A. BABOVIĆ, pomoćnica generalnog direktora BHRT-a

“Tada je krenuo put BHRT-a po novim pravilima, tako da kažem. Odnosno, poslije ukidanja Radiotelevizije Bosne i Hercegovine koja je do tada postojala, koja je likvidirana odlukom Međunarodnog arbitra Džona Širera, uspostavljen je javni servs koji je poslije preimenovan u BHRT i evo nas, i danas smo tu.”

MILAN TRIVIĆ, bivši direktor BHRT-a

“Prvi put se pojavljuje signal jednog televizijskog kanala državne televizije koji će pokrivati cijelu zemlju, koji je namijenjen svim građanima BiH. To je bio, u prefesionalnom smislu, za nas veliki trenutak.”

DŽEVDET TUZLIĆ, urednik Redakcije za kulturu

“Sjećam se da je 2004. godine, pošto je tada bila jedna također godišnjica SFF-a, da sam bio ponuđen od menagmenta BHRT-a da napravim jednu emisiju koja će biti jednosatna, koja će sublimirati sva ta događanja.”

SVJETLANA TOPALIĆ, urednica

“Bio je to veliki korak zbog toga što smo uspjeli da izgradimo neki servis koji bi trebao da odgovara potrebama svih građana. Mi smo se osjećali posebno zato što je to bio još jedan korak ka izgradnji neke neovisne profesionalne kuće i bili smo stvarno svi puni entuzijazma.”

Sve je počelo otvaranjem Olimpijskih igara u Atini, što je bio i prvi programski sadržaj na vlastitoj frekvenciji. 17 dana cjelodnevnog prenosa uz emisije i goste bio je samo početak onoga što je BHRT radio narednih 20 godina. Od te grčke Olimpijade, uz prenos na javnom servisu BiH, nastavljene su sve naredne, uz sve sportske događaje. Komentari, specijalne emisije, stotine gostiju, ono je što građani vide u programu BHRT-a.

VELID SPAHO, komentator Sportskog programa BHRT-a

“Kroz čitavu historiju BHT 1 sportski program je imao izuzetno važnu ulogu, pa eto i taj prvi centalni događaj kada je krenulo cjelodnevo emitovanje programa vezan je za OI u Atini. Od tada, pa evo do danas ispratili smo sve i ljetne i zimske OI, sva velika nogometna takmičenja, veliku većinu utakmica.”

Prije 20 godina zaživjelo je i nešto što predstavlja atribut državnosti Bosne i Hercegovine. To je nešto što je potrebno svakoj zemlji, posebno zemlji koja je na putu ka članstvu u EU što BHRT nastoji ispoštovati, ma koliko teško bilo.

MARIO VRANKIĆ, direktor BHT1

“Kada su u pitanju nastupi državnih reprezentativaca, kada su u pitanju svjestka, evropska i nogometna takmičenja, kada su u pitanju nogometne i gospodarske manifestacije širom BiH – naše kamere su uvijek tu.”

Danas se program BHRT-a emituje 24 sata dnevno na području cijele Bosne i Hercegovine. Većina radiotelevizijskog programa se proizvodi iz RTV doma u Sarajevu. Razvijena je mreža Informativno-tehničkih centara u drugim gradovima BiH i to Bihaću, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Zenici.

BHRT