Nacionalna biblioteka BiH sutra ipak nastavlja s radom, federalne vlasti obećale rješenje

Vijesti

Nakon današnjeg sastanka predstavnika Nacionalne univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH) i zvaničnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, donijeta je odluka da će ova institucija sutra nastaviti s radom.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio predsjednik Vijeća zaposlenika NUB BiH Aldin Huskić, naglasivši šta im je obećano na sastanku s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem (SDP) i entitetskom ministricom obrazovanja i nauke Jasnom Duraković (SDP).

“Nismo dobili rješenja, već obećanja da će Vlada FBiH zajedno sa Ministarstvom obrazovanja i nauke interventnim sredstvima finansirati rad NUB-a do kraja ove godine te da će osigurati finansijska sredstva za sljedeću godinu, a koja će transferirati prema Vladi Kantona Sarajevo. Tako da se ta sredstva mogu koristiti preko već usvojenog lex specialis zakona (u Kantonu Sarajevo)”, izjavio je Huskić.

Naveo je da su predstavnici NUB-a ponudili vlastima FBiH pojedine prijedloge za rješavanje pravnog statusa ove institucije, a da je isto učinila i sama Vlada FBiH.

“Oni sada moraju razmotriti koje je rješenje zakonski provodivo, tako da se nova upravljačka struktura NUB-a može zakonski upisati u sudski registar. Rekli smo da je to hitno učiniti jer institucija 6. septembra ostaje bez direktora. Kazali su da će se angažovati po tom pitanju, da će se konsultovati i s Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo i Univerzitetom u Sarajevu (UNSA) da vide kako je riješen Zemaljski muzej”, istakao je.

Huskić je ukazao da postoji mogućnost da se entitetske vlasti obrate i visokom predstavniku da on ponudi rješenje za pravni status NUB-a. Napomenuo je da je potrebno da to rješenje bude trajno.

Podsjećamo, NUB je jučer obustavio rad zbog višegodišnjih problema, a to su prvenstveno neriješeno pitanje finansiranja i neriješen pravni status institucije.

Klix