Kako žive povratnici u našoj zemlji

BH Teme

Federalno ministarstvo za izbjeglice ove godine uložiće 45 miliona maraka za unapređenje povratka i statusa povratničke populacije. Dio sredstava otići će u Zvornik, gdje su do kraja godine planirana ulaganja za infrastrukturne projekte. Mještani povratničkih sela na teritoriji zvorničke opštine kažu da im je najveći problem putna infrastruktura.

Svakodnevica povratnika na teritoriji Opštine Zvornik protkana je brojnim izazovima i nedostacima.

Povratnici su ogorčeni. Jedan od njih je Muriz Čektavica: “Tokom prošle i ove godine na područje Zvornika, ovo Ministarstvo je uložilo 1.530.764,32 KM, i to za 21 infrastrukturni projekat, za 2 projekta iz oblasti kulture, a za 21 povratnika je obezbjeđen građevinski materijal za obnovu u ratu porušenih stambenih objekata. Planirana ulaganja za infrastrukturne projekte do kraja godine na područje Zvornika iznose 700.000,00 KM te će sva povratnička djeca koja pohađaju osnovnu školu dobiti po 200 KM za početak nove školske godine kao i srednjoškolci koji putuju do škole za troškove prevoza će dobiti do 350 KM”

Tokom prethodnih godina Grad Zvornik i Federalno ministarstvo raseljnih lica i izbjeglica realizovali su više projekata za unapređenje povratka i statusa povratničke populacije. Kako je za BHRT rečeno u ovom ministarstvu, ove godine će u Zvorniku biti uloženo 700.000 maraka za infrastrukturne projekte.

5 Zvornik ima jednu od najvećih povratničkih populacija u bih. U 26 povratničkih naselja živi oko 10 000 mještana. Naši sagovornici kažu da bi ih bilo i više da su uslovi za život bolji.

Mještani sela Jusići aplicirali su na javni poziv federanog ministarstva i nadaju se skoroj rekonstrukciji puta Vitinica Jusići, te nastavku izgradnje kanalizacione mreže.

BHRT