Građani isprobali optičke skenere za glasačke listiće

Vijesti

Fer i poštene izbore, građani očekuju šestog oktobra u Bosni i Hercegoviini. U tome bi trebali pomoći i 174 optička skenera, koja će prvi put biti u upotrebi u našoj zemlji na lokalnim izborima. Dio su implementacije pilot projekta, podržanog od USAID-a BiH. Optičke skenere, isprobali su građani u Vogošći, ali i naša ekipa.


Dio građana opštine Vogošća iskazali su glasačku volju i danas testnim glasanjem. Glasali su, skenirali svoje testne glasačke listiće, onako kako će to uraditi i 6. oktobra. Veliki broj glasača učestvovao je u simulaciji, a na mjestu glasanja dobili su detaljna uputstva kako se koristi skener glasačkog listića.

SELMA ZUNĐA, predsjednica Općinske izborne komisije Vogošća

Zaokružiće željeni politički subjekt ili kandidata, otići će do skenera pa će vrlo lagano prisloniti glasačke listiće, a koristiće zaštitni folder da se zaštiti tajnost glasanja birača. Jedan po jedan listić na ulaz, otvor skenera pustiti, skener će povući, obraditi glasački listić i automatski iz skenera glasački listić odlazi u glasačku kutiju.

Svoj glas za željenog kandidata sam dala i ja, nije teško i nije komplikovano. Cilj simulacije je poboljšati transparentnost i integritet izbornog procesa.

TIHANA BRTULAC BLANC, direktorica projekta „Podrška izbornom integritetu“

Samo po sebi tehnologija dodaje jednu razinu sigurnosti pogotovo kada se tiče direktne transmisije rezultata. Rezultati koji građani, izbor građana direktno sa biračkog mjesta ide u centar za prebrojavanje. Svejedno će se prebrojavanje vršiti i na biračkim mjestima, ali će mo vidjeti ako budu neke razlike, vrlo će se lako ustanoviti.

Simulacija izbornog glasanja do izbora biće realizovana na još 145 biračkih mjesta u sedam ključnih izbornih jedinica: Visoko, Tuzla, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor.

BHRT