Tuzlanski robotičari najbolji u Bosni i Hercegovini

Vijesti

Pet mladića i jedna djevojka, državni prvaci robotičari, intenzivno se pripremaju za odlazak u Izmir na svjetsko takmičenje iz robotike, gdje će među osamdeset zemalja svijeta predstavljati i Bosnu i Hercegovinu. Ko su djeca koja nas vode u neku ljepšu budućnost?

Državni prvaci u robotici, Mirza, Ismar, Selma, Vedad, Mak i Omer, nedavno su se vratili iz Mađarske sa robotičkog kampa gdje se okupilo 65 mladih robotičara iz deset europskih zemalja. Njih šest u kategoriji juniora i seniora osvojili su prva mjesta, a njihov STEM mentor Dejan Bojić, također je prvi u kategoriji trenera. Mak, Omer i Vedad državni su prvaci u robotici i tako su ostvarili izravan plasman na svjetsko robotičko natjecanje. Imaju tek 12 godina, ali osmislili su robot koji sve može sam.

OMER MUHAREMAGIĆ, 6. razred OŠ “Brčanska Malta“, Tuzla

“Ovi roboti koje mi pravimo rade stvari po ovoj stazi. Evo, kod nas na stazi koju mi imamo, ovo je kao jedno polje gdje se, ovo zeleno su drveća koja gore i treba ih ugasiti, ovo su tvari koje se trebaju skloniti.”

VEDAD ARNAUT, 6. razred OŠ “Slavinovići“, Tuzla

“Ja bih volio ovako nekoga koji mi pomaže u nekim stvarima, daje mi savjete za, na primjer, školu ili kako možemo da riješimo ovo, kako da ubrzamo robota…”

A državni robotički prvaci, srednjoškolci Selma, Ismar i Mirza već osmišljavaju industrijske robote. Također, pripremaju se za Olimpijadu u Izmiru i očekuju da se vrate s medaljama.

SELMA MUJAČIĆ, 2. razred Gimnazije “Meša Selimović“, Tuzla

“Mislim da ove godine možemo nešto da postignemo. Ja sam lično bila prva na tri državna takmičenja, bila sam jednom treća i, naravno, prošle godine išla sam zajedno sa svojim timom u Panamu, a generalno takmičim se i iz informatike i matematike, tako da ima i tu nekih nagrada.”

MIRZA SALAMOVIĆ, 3. razred Elektrotehničke škole, Tuzla

“Uvijek imam neko samopouzdanje da ćemo uspjeti, da ćemo napraviti nešto što do sad nije niko iz našeg područja i, naravno, nadamo se da imamo što bolji plasman tamo. Ići ćemo sa dva robota i nadam se da ćemo dosta dobro proći.”

ISMAR ALJUKIĆ, 2. razred Gimnazije “Meša Graphics text Selimović“, Tuzla

“Pa, trudimo se, ali neka realna očekivanja su, kao što je trener rekao, u top 50 posto.”

I njihovi mentori, profesori Dejan Bojić i Mateo Banović, pričaju nam da su njihovi timovi u konkurenciji koja je bila najveća do sada u Bosni i Hercegovini, ostvarili najbolje rezultate jer su se predstavili s robotom koji je u potpunosti autonoman i samostalno rješava sve zadatke.

DEJAN BOJIĆ, senior trener STEM akademije, Tuzla

“I kada vidite koliko su oni zaista kreativni i koliko imaju želje i motivacije da se time bave i učestvuju, onda i vama daju dodatni motiv, da ono što imate  vremena, snage, energije zaista im poklonite jer djeca to višestruko vraćaju.”

MATEO BANOVIĆ, junior trener STEM akademije, Tuzla

“Samo predstavljati našu zemlju negdje na međunarodnoj razini, u ovom slučaju na Olimpijadi s najboljim robotičarima na svijetu, samo da se tamo pojaviš je ogroman rezultat.” 

Ali mnogo bi im značila podrška države, pa makar entitetskih ili kantonalnih institucija.

MIRZA SALAMOVIĆ, 3. razred Elektrotehničke škole, Tuzla

“Kroz čitav ovaj program, kroz sva takmičenja upoznao sam dosta novih ljudi. Vidim koliko je ovo kod nas napredno i koliko tek može da bude napredno.”

SELMA MUJAČIĆ, 2. razred Gimnazije “Meša Selimović“, Tuzla

“Rijetkost je naći mlade koji imaju ovakve interese i mislim da bi bilo bolje da ih ima još više, što mislim da se može postići tim sistemom podrške.”

Šteta što ove mlade ljude puno više ne prikazujemo jer oni nas proslavljaju diljem svijeta, ističu našu ljepotu, pamet i upornost. Naše, bosanskohercegovačko društvo treba upravo ovakve uzore. A sada, držimo im fige i poželimo sreću.

 

BHRT