Foto: Shutterstock
Košnice su starinski recept koji često krasi trpeze za vrijeme novogodišnjih praznika. Zbog svog izgleda veoma su interesantne, a mogu se napraviti uz pomoć cjedila od limuna.
Postoji više verzija ovog recepta, a ovo je vjerovatno i najjednostavnija od svih. Ovu verziju košnica nije potrebno peći ni puniti različitim punjenima.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 250 grama maslaca ili margarina
- 250 grama mljevenih oraha
- 250 grama mljevenog keksa
- 100 grama šećera
- keks ili oblatna kao podloga (nije obavezno)
Priprema:
Najprije otopite maslac ili margarin pa dodajte šećer. Potom dodajte mljevene orahe i keks. Kada se sastojci sjedine, smjesom napunite cjedilo za limun.
Kako bi formirali košnice, potrebno je da jako lupite cjedilo kako bi košnica ispala. Na kraju kada ste iskoristili svu smjesu, košnice možete staviti na neke tanke okrugle keksiće ili napravite podlogu od oblatne. Također, po želji, možete ih posuti šećerom u prahu.