Okončana procedura zaštite sarajevskih ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda

Vijesti

Sarajevski ćevapi zvanično su zaštićeni kao autohtoni domaći proizvod nakon što je okončana procedura njihove zaštite.

Grad Sarajevo je proceduru pokrenuo 2022. godine.

“Imamo viziju, imamo preduslove da pokrenemo procese koji vode ka nacionalnoj i međunarodnoj registraciji zaštite. Danas smo napravili mali, ali izuzetno važan korak, što nam potvrđuje i svjetski atlas hrane ‘The TasteAtlas’, stavljajući sarajevski ćevap na visoko 10 mjesto”, izjavila je tada gradonačelnica Benjamina Karić.

U saradnji sa sarajevskim ćevabdžijama i Agencijom za sigurnost hrane BiH procedura zaštite sarajevskih ćevapa je završena.

“Posebno se zahvaljujem kolegama koji su zaslužni za ovaj uspjeh- direktoru Agencije za sigurnost hrane Džemilu Hajriću, koordinatoru projekta Emiru Ðedoviću, i najvažnije, sarajevskim ćevabdžijama koji su prepoznali važnost inicijative”, istakla je Karić.