Tuzlak Ibrahim Salihbegović rekao “ne” arapskim parama, vratio se u Tuzlu i započeo vlastiti biznis

Vijesti
Foto: Tuzlanski.ba

Ugostitelj Ibrahim Salihbegović inače po zanimanju profesionalni kuhar nedavno je u Tuzli otvorio pivnicu koja je posebna po tome što u ponudi ima ćevape koji su na neki način mix tuzlanskih i sarajevskih.

Naime, u “Pivnici Ibro” su odlučili da tuzlanske ćevape služe u sarajevskom somunu uz neizostavan poljev kojem se pridaje poseban značaj uz dodatak sitno sjeckanog luka.

U razgovoru na Tuzlanski.ba Ibrahim Salihbegović kaže kako su u dobro poznatoj pekari “Kabil” specijalno za potrebe njegove pivnice napravili somun nalik onome kakve možemo degustirati u ćevabdžinicama na Baščaršiji.

“Ćevape sami pravimo po recepuri koju sam lično usavršavao skoro 30 godina. Meso nabavljemo isključivo od mesnice Bašić koji su prepoznatiljivi po vrhunskom kvalitetu. Uz somun iz pekare “Kabil” i poljev koji se dobije iskuhavanjem temeljca vjerujem da ćemo gostima ponuditi nešto što do sada nisu imali priliku da probaju u Tuzli” – kaže nam Ibrahim koji je odolio dobroj zaradi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i odlučio se vratiti u Tuzlu i započeti porodični biznis.

“Radio sam u nekoliko zemalja svijeta kao kuhar. Na Hvaru sam bio šef jednog hotela. Također, u Abu Dhabiju sam boravio određeni period gdje sam uspio zajedno sa još jednim Arapom da otvorim restoran “Bosnia Kitchen” danas na tom mjestu radi moj prijatelj Mirza Brajlović, a ja sam odlučio da se vratim u BiH. Jednostavno shvatiš u jednom trenutku da želiš biti kod svoje kuće sa svojom djecom, uz roditelje i komšije. Teško je našem mentalitetu tamo se adaptirati, sve je posve drugačije (kultura, navike, običaji, tradicija). Ovdje si ipak nekako svoj na svome pa nek ima koliko ima. Nije sve u novcu. Među prvima sam u Abu Dhabi donio ćevape, a tamo itekako znaju šta su ćevapi jer često putuju u Bosnu i Hercegovinu. Arapi obožavaju naša jela i našu hranu. Danas mnogi teže da odu iz Bosne i Hercegovine ali tek kad odeš shvatiš zapravo da ti tu ne pripadaš nemaš nikoga svog tamo gdje odeš. Ovdje je ipak to drugačije” – kaže Ibrahim Salihbegović i otkriva da je imao dobre finansijske ponude da ostane raditi u UAE ali je ipak odolio i odlučio se vratiti kući.

“Kada sam odlučio tamo da izađem iz biznisa imao sam ponudu jedne porodice koja je htjela da radim za njih da budem njihov porodični kuhar, a imali su i nekoliko retorana u svom vlasništvu. Nisu mogli da razumiju da me njihovi novci ne zanimaju iako bi oni platili koliko god bi ja tražio. Jednostavno kod svoje kuće se najbolje osjećam. Upustio sam se u novi izazov odnosno da u Tuzli radim ono što najbolje znam, a to je ugostiteljstvo. Sretan sam što je moja porodica uz mene što mi djeca pomažu iako jeste teško i naprono ali radim ono što volim” – priča Ibro koji kaže kako je već zadovoljan reakcijom gostiju koji su posjetili njegovu pivnicu koja se nalazi u blizini Gradske pijace u Tuzli.

Za kraj razgovora Ibrahim kaže gdje god je bio u svijetu ljudi sa sa prostora Ex-Yu bez obzira na vjeru i naciju druže se i pomažu.

“Nebitno jesi li Mujo, Pero, Slavko, Anto. Mi smo tamo svi Balkanci. I jedino na koga zaista možeš da računaš kada si u bijelom svijetu to su ljudi sa naših prostora” – kaže Ibrahim Salihbegović.

Tuzlanski.ba