11. Šantićev festival djece pjesnika počinje 26. maja

Najave

Jedanaesto izdanje Šantićevog festivala djece pjesnika bit će održano 26. i 27. maja u Mostaru u organizaciji SPKD Prosvjeta.

“U Prosvjeti se trudimo pokazati Mostar u njegovom najljepšim bojama, ukrašen dječjim smijehom i srećom. Naravno, kako bismo to uspjeli, pozivamo i građane grada Mostara da nam se pridruže na pjesničkoj večeri, u nedjelju, u bašti Ćorovića kuće te na finalnoj večeri, u prekrasnom ambijentu Yunus Emre Instituta, gdje ćemo zajedno uživati u pjesmama i druženju. Svi građani su više nego dobrodošli”, kazao je na konferenciji za novinare generalni tajnik SPKD Prosvjeta Goran Kosanić.

Na ovogodišnjem izdanju Šantićevog festivala djece pjesnika sudjelovat će 30 mladih, nadarenih pjesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i, po prvi put, iz Turske.

“Naši finalisti će, kao i prethodnih godina, imati jedan školski sat o životu i djelu Alekse Šantića, koji će mlade pobliže upoznati sa veličinom i značajem Šantićeve poezije. Također, planirana je i tradicionalni posjet pjesnikovom grobu te posjet parku Alekse Šantića, gdje će učesnici, prigodnim recitalom predstaviti svoje pjesme, zatim šetnja mostarskim ulicama, organizirani skok sa Starog mosta i naravno, vršnjačko druženje”, kazala je članica organizacijskog odbora Festivala Sabina Maslo.

Program počinje u nedjelju, 26. maja, a završava velikim finalom u ponedjeljak, 27. maja, kada će žiri u sastavu Božo Kojac, Senka Marić i Aldina Medija proglasiti najuspješnije mlade pjesnike.

FENA