Potvrda vrhunskog kvaliteta: TasteAtlas uvrstio dva bh. sira među 100 najboljih u svijetu

Lifestyle

Livanjski sir i hercegovački sir iz mijeha među 100 najboljih 

Specijalizirani gastro sajt TasteAtlas objavio je listu 100 najboljih sireva u svijetu za 2023. godinu. Na listi dominiraju italijanski sirevi koji zauzimaju orva tri mjesta, a svoje mjesto na listi našla su i dva bosanskohercegovačka sira.

Najbolji sir prema izboru TasteAtlasa je Parmigiano Reggiano (Parmezan) sa ocjenom 4,68. Italijanski sir Parmigiano Reggiano proizvodi se od sirovog, poluobranog mlijeka krava koje pasu na svježoj travi i sijenu. Tvrde je, zrnaste teksture, a okusi mu variraju od orašastih do robusnih i pomalo pikantnih, ovisno o tome koliko je dugo sir sazrijevao.

Porijeklo ovog sira veže se za srednji vijek, a ime je dobio po gradu Parmi, mjestu svog porijekla.

Drugorangirani je sir Mozzarella di Bufala Campana, a trećerangirani Stracchino di crescenza. Oba ova italijanska sira dobila su ocjenu 4,64.

Livanjski sir je sa ocjenom 4,39 zauzeo 45. mjesto na ovoj listi.

Livanjski sir je punomasni tvrdi sir visoke kvalitete i posebnog svojstva teksture, s karakterističnim mirisom i okusom. Posebnost livanjskog sira je proces njegkvog zrenja na tradicionalan način na drvenim daskama. Prirodno formirana kora Livanjskog sira daje pečat izgledu sira i čini ga drugačijim od ostalih.

Hercegovački sir iz mijeha sa ocjenom 4,36 zauzeo je 63. mjesto.

Sir iz mijeha je autentičan proizvod sa područja istočne Hercegovine. Proces njegove proizvodnje je svugdje isti, usireni sir stavlja se u mješinu, zatim odstoji najmanje tri mjeseca da se dobije prepoznatljiva boja, blago žućkasta, tvrdoća i miris.

Ovime je još jednom potvrđena kvaliteta bh. sireva koji su nadaleko poznati i cijenjeni.

SuperPortal.ba