Bećirović pred Vijećem sigurnosti UN-a: Mir i stabilnost u BiH ugrožava antidejtonska politika vlasti RS-a

Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Za čovječanstvo je važno da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o sjećanju i obilježavanju genocida u Srebrenici 1995. Ova rezolucija ima ogroman značaj za širenje istine i svijesti o počinjenom genocidu nad Bošnjacima. Ona je važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu.

Organi vlasti entiteta Republika Srpska ne poštuju cjelinu Daytonskog sporazuma i njegovih aneksa. Oni selektivno tumače Daytonski sporazum i podrivaju nezavisnost, suverenitet i državnost Bosne i Hercegovine. Takvom neodgovornom politikom ugrožavaju mir i stabilnost.

Posljednji izvještaj visokog predstavnika to naglašava.

U toku je opasan udar na ustavni poredak i Daytonski sporazum. Mir i stabilnost Bosne i Hercegovine ozbiljno ugrožava antidejtonska politika organa entiteta Republika Srpska. Oni godinama pokušavaju pravnim nasiljem promijeniti temeljne odredbe Daytonskog sporazuma.

Dvije ključne institucije Daytonskog sporazuma su otvoreno napadnute: Ured visokog predstavnika i Ustavni sud BiH.

Organi entiteta Republika Srpska pokušavaju blokirati ove dvije institucije. Oni ne kriju da žele postati vrhovni tumači Daytonskog sporazuma. To je pokušaj unilateralne destrukcije ovog međunarodnog sporazuma.

Međunarodna zajednica ima jasno definirane obavezu i odgovornost u Bosni i Hercegovini. Ona ima sve potrebne instrumente, uključujući i izvršne ovlasti, da garantira mir i stabilnost. Visoki predstavnici su, u prvoj postdejtonskoj deceniji, odlučnim i opravdanim intervencijama pomogli građanima Bosne i Hercegovine da žive u miru. Tim odlukama nije ugrožen suverenitet Bosne i Hercegovine, već je očuvan mir.

Zato je od esencijalne važnosti ojačati instituciju visokog predstavnika. Odluke visokog predstavnika moraju se implementirati na cijeloj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine. To se mora osigurati de iure i de facto”, naveo je, između ostalog, Bećirović dodavši da organi vlasti entiteta Republika Srpska zagovaraju opasne obmane.