Penzioneri u FBiH najavljuju proteste ukoliko ne dođe do povećanja penzija

Vijesti

Pošto nisu do zadatog roka dobili pozitivan odgovor Vlade Federacije BiH na zahtjeve za povećanjem penzija za još 5 posto u aprilu i 13. penziju u iznosu od 670 maraka, penzioneri bi na skupštini trebalo da odluče da li će izaći na masovne proteste.

Do usvajanja izmjena zakonskih odredbi, penzioneri traže isplatu jednokratne pomoći.

„Ali dok se ne riješi ovaj dio, da se zakonski isprave ove nepravde, mi smo tražili da idemo sa zahtjevom za isplatu jednokratne novčane pomoći, tzv 13. penzije, ali je daleko od te penzije, kao što rade susjedne zemlje poput Hrvatske, Slovenije, Srbije, jednostavno neka sredstva se moraju upumpati da bi ljudi preživjeli“ rekao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Navode da ukoliko do kraja godine ne dođe do vanrednog povećanja penzija, penzioneri neće moći preživjeti, kao i da nisu odustali od zahtjeva povećanja od 10 posto na decembarsku penziju 2023. godine.

Savez udruženja penzionera Federacije BiH danas će razmotriti prikupljene zahtjeve i poslati ih Vladi FBiH. Nadaju se da će Vlada do kraja juna obrazložiti i usvojiti njihove zahtjeve. U suprotnom, penzioneri će izaći na proteste.

BHRT