Iduće godine popis poljoprivrede u BiH

Vijesti
Ilustracija: Pixabay

Savjet ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Agencije za statistiku, usvojio je Akcijski plan za pripremu, provođenje i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini 2023. – 2026. godine, koji je pripremila ranije imenovana interresorna radna grupa.

Popis poljoprivrede na terenu biće proveden od 1. 10. do 15. 12. 2025. godine, uz prilagođavanje svih aktivnosti iz Akcijskog plana.

Provedbom popisa poljoprivrede u skladu sa međunarodnim statističkim standardima i metodologiji EU, Bosna i Hercegovina će ispuniti jednu od prioritetnih obveza u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja na putu u Evropsku uniju.

Ovim će se prvi put nakon više od 60 godina osigurati kvalitetni podaci za analizu stanja i potencijala, kao i za strateško planiranje razvoja sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH.

Agencija za statistiku BiH dužna je Savjetu ministara BiH u roku od 30 dana dostaviti  prijedlog odluke o formiranju centralnog popisnog biroa koji će organizovati, koordinisati i pratiti sve aktivnosti na pripremama i provođenju popisa poljoprivrede u BiH.

U centralni popisni biro biće imenovana tri predstavnika državne Agencije za statistiku, dva predstavnika entitetskih zavoda za statistiku te po jedan predstavnik Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministarstava poljoprivrede Federacije BiH i Republike Srpske, kao i Odsjeka za poljoprivredu Brčko distrikta BiH.

BHRT