Lejla Njemčević osvojila Svjetsku maraton ligu u biciklizmu

Vijesti
Foto: Facebook

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević ostvarila je uspjeh karijere nakon što je osvojila Svjetsku maraton ligu.

Liga je sastavljena od sedam utrka Svjetskog kupa, a naša takmičarka je zauzela prvo mjesto sa 1.200 bodova, odnosno 220 bodova više od drugoplasirane Njemice Stefanie Dohrn, dok je na trećem mjestu sa 660 bodova završila Janina Wust iz Švicarske.

Na posljednjoj utrci Svjetskog kupa u Frejusu Lejla je osvojila peto mjesto, ali to je bilo dovoljno da po prvi put u karijeri osvoji Svjetsku ligu i ostvari najveći uspjeh bh. biciklizma.

Naša takmičarka je tokom sezone bila najkonstantnija takmičarka i na pet od sedam svjetskih kupova završila je na postolju.

Poredak Svjetske maraton lige
Foto: Screenshot

Pobjede je odnijela na utrkama svjetskog kupa u Poljskoj i Hrvatskoj, dok je u Francuskoj i Turskoj zauzela drugo mjesto, u Španiji je završila kao trećeplasirana i na posljednjem kupu u Francuskoj zauzela je petu poziciju.

“U ovoj sezoni smo postavili dva velika cilja, osvajanje Svjetske maraton lige i prvog mjesta na UCI maraton ranking listi. Zaista smo sretni da sam osvojila ligu, to je bilo izuzetno iscrpljujuće jer morate konstantno kroz sezonu koja je trajala od februara do oktobra ostvarivati vrhunske rezultate”, rekla je Lejla Njemčević.

Naša takmičarka je u sezoni koja je završila nastupila na 35 utrka i nakon upisa bodova očekuje se da sezonu završi kao prva biciklistkinja svijeta na UCI maraton ranking listi.

Klix