Slovenci u drami sa nekoliko čudnih sudijskih odluka ostali bez finala OI

Vijesti
Foto: EPA - EFE

Rukometna selekcija Danske igrat će protiv Njemačke u finalu Olimpijskih igara. Nakon što je danas Njemačka na krilima fantastičnog Andreasa Wolffa (22 odbrane) sa 25:24 savladali Španiju, Danci su večeras u još jednoj drami bili bolji od Slovenije sa 31:30.

Danska je bila mnogo bolji rival u prvom poluvremenu. Već na startu meča su poveli sa 3:0, a na isteku prvih 30 minuta na semaforu je pisalo 15:10 za Dance.

Imali su na startu drugog dijela Skandinavci i plus 6 u nekoliko navrata, no Slovenci su malo pomalo topili prednost Danske i uveli susret pravu dramu. Dvadeset sekundi prije kraja Ferlin je odbranio sedmerac Hansenu pa su Slovenci imali napad za izjednačenje i produžetak.

Vlah je u posljendim sekundama krenuo u prodor gdje ga nepropisno zaustavljaju odbrambeni igrači Danske. Češki suci Horaček i Novotny dosuđuju samo deveterac. Uslijedili su čini se opravdani protesti Slovenaca pa Česi odlaze pogledati video snimak. No, nakon pregleda ne mijenjaju svoju odluku iako se na usporenom snimku vidi da su Danci bili u golmanskom prostoru prilikom prekršaja. Iz deveterca Mačkovšek nije uspio pogoditi pa su Danci slavili.

Treba istaći da je sudački par iz Češke imali još jednu sličnu sudijsku odluku kojom par napada ranije kojom su čini se i tada oštetili Sloveniju za sedmerac.

Najefikasniji pojedinac kod Danske bio je Magnus Landin Jacobsen sa šest pogodaka dok su po pet dodali Lukas Joergensen i Mikkel Hansen. Kod Slovenije najefikasniji su bili Dean Bombač i Aleks Vlah sa po sedam pogodaka.