Svečano otvoren Centar za digitalizaciju Arhiva FBiH koji je finansirala TIKA

Vijesti

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, danas je svečano otvoren Centar za digitalizaciju Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine koji je uspostavljen zahvaljujući finansijskoj podršci Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA).

Otvaranju Centra za digitalizaciju prisustvovali su premijer bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine Hajrudin Ćuprija, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, predsjednik Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Serkan Kayalar i drugi zvaničnici.

U ovom Centru će se u jednom danu moći digitalizirati više od 50 hiljada dokumenata i već nakon današnjeg otvaranja pristupa se digitalizaciji trajne arhivske građe Vlade FBiH, organa uprave i službi koji su u nadležnosti Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine.

Direktor Arhiva FBiH Ćuprija izrazio je zahvalnost TIKA-i koja je finansirala Centar za digitalizaciju Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine.

“Digitalna transformacija i digitalizacija javne uprave su termini koje u posljednje vrijeme često čujemo u javnosti. Bosna i Hercegovina je uprkos ostvarenom napretku i dalje na samom početku ovog puta. Ali otvaranjem Centra za digitalizaciju obezbijeđeni su svi preduslovi za digitalizaciju u Arhivu Federacije Bosne i Hercegovine. Stoga nas posebno raduje spremnost TIKA-e da podrži i opremanje nove zgrade Arhiva”, rekao je Ćuprija.

Ambasador Girgin izjavio je da Turska i Bosna i Hercegovina imaju veoma dobre odnose u mnogim oblastima.

“Poznato je koliko ove dvije zemlje imaju dobre veze i ovaj put smo zajedno s vama. Ovo je važan projekat jer arhiva znači i sjećanje jednog naroda i čuvanje podataka jedne države. Posredstvom nove opreme koja se nabavila na ovaj način će se proces digitalizacije lahko realizirati. Jako smo zadovoljni što je turska ruka prijateljstva posredstvom TIKA-e realizovala ovaj projekat. TIKA je do danas u BiH realizovala blizu 1.100 projekata, a u budućnosti se očekuje da će nastaviti realizovati projekte”, rekao je Girgin.

Predsjednik TIKA-e Kayalar istakao je da saradnja arhivskih ustanova dvije države traje već godinama.

“Sretan sam što sam ovdje s vama povodom otvaranja našeg projekta formiranja digitalno-arhivskog sistema u prijateljskoj i bratskoj Bosni i Hercegovini. Saradnja arhivskih uprava naših zemalja traje već dugi niz godina. TIKA je realizovala različite projekte kako bi ove materijale prenijeli u digitalno okruženje, sačuvali ih i učinili dostupnim istraživačima. Nadam se da ovaj projekat nije naš zadnji projekat”, kazao je Kayalar.

Konaković je posebno naglasio značaj digitalizacije na putu pristupanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU).

“Digitalizacija i digitalna transformacija su posebno poglavlje i oblast kojoj dajemo veliki značaj i u kojoj Bosna i Hercegovina hvata korak sa Evropom koja je u tome poprilično napredovala”, rekao je Konaković, te poželio dobrodošlicu prijateljima iz Turske:

“To je naša važna partnerska i bratska zemlja s kojom imamo odlične bilateralne odnose i prostor za unapređenje još nekih projekata. Nivo naše ekonomske saradnje je u zadnjoj godini bio značajno veći nego proteklih godina. Posebno mjesto u našim odnosima ima TIKA koja je realizovala preko 1.000 projekata, što pokazuje koliko su nam pomagali u veoma važnim projektima obnove našeg kulturno-historijskog naslijeđa ali i drugih procesa.”

Nikšić je izjavio da je arhiv vrlo važan za svaku državu, njene građane i općenito historiju.

“Važno je da činjenice i ono što se dešava imamo pohranjeno na sigurnom mjestu. Ovo je važna podrška TIKA-e što ćemo ovdje imati pohranjenu historijsku građu koja će biti otvorena za buduća istraživanja, naučnike, studente i građane”, naglasio je Nikšić.

Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine je osnovan 1994. godine, ali je praktično počeo s radom u junu 1997. godine, a njegova osnovna zadaća je briga i zaštita arhivske građe nastale djelovanjem institucija i pojedinaca u Federaciji BiH.

AA