Najmanje 18 osoba poginulo u poplavama, nastavljena potraga za stradalima

Vijesti
Foto: BHRT/Nedim Puriš

U katastrofalnim poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu smrtno je stradalo najmanje 18 osoba, dok se desetine njih vodi kao nestalo. Najteža situacija je u opštinama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica, Kreševo, Drvar. Povlačenjem dijela vode i uklanjanjem prvog sloja nakupljenog materijala, mulja i kamenja, od jutros na vidjelo izlaze razmjere katastrofe. 

Reporteri BHRT-a su na terenu i iz sata u sat donose nove informacije.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu poginulo je najmanje 15 osoba, od toga 13 u Jablanici, a dvije u Buturević Polju, na području Konjica, naveli su iz Vlade HNK-a.

“Prema službenim podacima iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenom prostoru HNK s današnjim je danom porastao na 15 mrtvih. Spasioci su, pretražujući terene Konjica i Jablanice, pronašli još dva beživotna tijela, jedno u Buturović Polju, drugo na području Donje Jablanice”, saopćili su iz Vlade HNK.

Najteža situacija je u Jablanici gdje je i najviše stradalih u poplavama. Brojna sela su i dalje odsječena a putne komunikacije prekinute.

Putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena za vozila spasilačkih službi i hitne slučajeve

Putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena je večeras, ali isključivo za vozila spasilačkih službi i za hitne slučajeve, kao što je slučaj i s drugim osposobljenim cestovnim pravcima, saopćila je Vlada HNK.

“Na terenu je, uz profesionalne službe, sada više od 300 volontera koji pomažu stanovništvu, ali iz CZ-a apeliraju na sve koji žele pomoći da se prvo jave u Operativni centar civilne zaštite odnosno ne dolaze na pogođeni prostor samoinicijativno”, saopćeno je.

Osobe koje su ostale bez domova smještene su u mjesnim hotelima i Staračkom domu Jablanica, dok je većina pronašla smještaj kod prijatelja i rodbine u stanovima i obiteljskim kućama Jablanice i Konjica. Štab CZ-a HNK-a još je jučer osigurao 80 ležajeva u sportskoj dvorani u Jablanici, za slučaj potrebe za prihvat unesrećenih, a te ležajeve sada koriste spasioci za prenoćište i predah.

Civilna zaštita i volonteri opskrbljuju stanovništvo osnovnim potrepštinama, a najveća je potreba za pitkom vodom, hranom i lijekovima. Prema informacijama iz Transfuzijskoga centra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, zahvaljujući mnogobrojnim darivateljima, zaliha krvi ima u dostatnim količinama.

Na području Grada Konjica potpuno je uništeno dvadesetak kuća, a ta se brojka u Jablanici penje na više desetina. Spasilačke su ekipe i dalje na terenu i intenzivno nastavljaju traganje za nestalima, radeći i na uklanjanju nastale štete.

Stručni timovi usporedo djeluju na saniranju porušene prometne (cestovne i željezničke), telekomunikacijske i elektroenergetske infrastrukture.


Nijedno naseljeno mjesto u Jablanici više nije odsječeno

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović izjavio je danas kako više nijedno naseljeno mjesto u toj općini nije odsječeno nakon poplava i klizišta.

“Veliki je broj strojeva angažiran na probijanju i čišćenju prometnica u svim smjerovima, ali je promet prioritetno otvoren za spasilačke službe. Iz Operativnoga centra civilne zaštite Jablanica izvijestili su kako je ukupno 67 osoba zatražilo liječničku pomoć u Domu zdravlja Jablanica, od kojih je njih četvero upućeno na daljnje liječenje”, kazao je Šabanović, saopćila je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ekipe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, entitetskih i kantonalne civilne zaštite, gorske službe spašavanja i brojni volonteri pokušavaju uz upotrebu teške mehanizacije u što kraćem vremenskom roku otkloniti posljedice katastrofe.

Mještani Donje Jablanice koji su izgubili komšije, rođake i imovinu, danas obilaze uništeno naselje u nadi da će ipak neko od nestalih biti pronađen živ.

Volonteri iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine stigli su u Jablanicu kako bi dopremili pomoć ugroženim građanima, ali i pomogli službama u čišćenju ovog mjesta.

Ekipe civilne zaštite, Oružanih snaga i drugih službi su na terenu od sedam sati jutros i rade na pronalasku nestalih i otkopavanju ruševina ispod kojih se sumnja da ima ljudi.

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) stigli su do Jablanice i vrše dostavu potrebnih stvari za lokalni Dom zdravlja, te se očekuje angažman i na drugim lokacijama”.

Organizovane su brojne akcije prikupljanja pomoći za stanovništvo u područjima pogođenim poplavama.

Udruženje Pomozi.ba do sada je prikupilo više od 400 hiljada KM. Akciju prikupljanja pomoći organizovali su i Crveni krst/križ BiH.  Ekipa MFS-EMMAUS-a krenula je put Fojnice i Jablanice gdje će uručiti pomoć stanovništvu pogođenom poplavama.

U Fojnici stradalo troje ljudi, oštećen veliki broj kuća, dosta puteva neprohodno

Katastrofalne su posljedice poplava i u Srednjobosanskom kantonu, a u Fojnici je stradalo troje ljudi. Na području ovog kantona oštećen je i veliki broj kuća, dosta puteva neprohodno, neki čak i odsječeni usljed odrona kamenja i izlijevanja rijeka. Brojne ekipe su i dalje na terenu, krizni štabovi u zasjedanju.

Načelnik Kreševa: Najvažnije je da nemamo žrtava

Načelnik općine Kreševo Renato Pejak zahvalio je svima onima koji su protekla dva dana pomogli stanovnicima Kreševa u saniranju posljedica poplava nakon velikog nevremena koje je u noći s četvrtka na petak zahvatilo dijelove Srednjobosanske i Hercegovačko-neretvanske županije.

“Štete ćemo tek u narednim danima moći zbrajati jer ima sela do kojih još nismo uspjeli doći. Imamo neke podatke o velikim štetama na infrastrukturi, ali o konkretnim brojkama ćemo moći govoriti u narednim danima. Najvažnije je da nismo imali ljudskih žrtava, a šteta ćemo zajedničkim snagama riješiti”, izjavio je Pejak za Fenu.

U USK vodostaji rijeka u padu, situacija se stabilizira

Zbog obilnih padavina i rasta vodostaja, Unsko-sanski kanton suočava se s vanrednim hidrološkim stanjem, kako je i prognozirano. Rijeke Una, Sana i Sanica bilježe promjene u vodostaju, no trenutno stanje pokazuje smirivanje situacije u većini naselja.

Prema posljednjim podacima mjerenim u 12 sati, vodostaji rijeke Une na ključnim tačkama u Kantonu, poput Kulen Vakufa, Ripča i Bihaća, pokazuju blagi pad.

Načelnik Kiseljaka: Radit ćemo dok ne saniramo sve

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak ocijenio je da se, nakon jučerašnjih katastrofalnih poplava, danas realnije mogu procijeniti stanje i odrediti prioriteti.

“Jučer nam je sve bio prioritet. Zaključili smo da prvo moramo sanirati putnu komunikaciju u Višnjici, zaštititi obale potoka Rikavac i započeti sanaciju objekata pod vodom. Radit ćemo dok ne saniramo sve” kazao je.

Drvar: Otežano odvijanje saobraćaja u mjestu Zavođe

U Drvaru je i dalje na snazi stanje elementarne nepogode, a odvijanje saobraćaja otežano je na dijelu regionalnog puta od Drvara do Glamoča u mjestu Zavođe.

Dopisnik Srne javlja da je dio regionalnog puta od Drvara prema Glamoču uništen zbog klizišta i odrona koje su izazvale bujice i kiše.

Put je uništen u mjestu Zavođe, postavljeni su znakovi upozorenja, a saobraćaj se odvija usporeno.

U Drvaru je stanje elementarne nepogode proglašeno zbog poplava, klizišta i odrona.

 

BHRT