Amar Dedić, novopečeni “Zmaj”: Austriju poštujem, ali svoju domovinu volim

Intervjui
Foto: RB Salzburg

Pred fudbalskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine su dva prijateljska susreta, protiv Gruzije i Luksemburga. Na spisku selektora Peteva po prvi put se našao Amar Dedić.

Amar je prošao sve omladinske selekcije naše države, a dobrim igrama u austrijskoj Bundesligi zaslužio je poziv i u A-tim. Dedić je trenutno član Wolfsbergera gdje igra kao posuđen igrač Red Bull Salzburga.

Amar Dedić je rođen 18. augusta 2002. godine u austrijskom Zell am Seeju. Njegova majka je rodom iz Prnajvora dok mu je otac iz Gračanice. Fudbal je počeo igrati u LUV Gracu, zatim je bio u Šturmu iz Graca da bi 2015. godine prešao u akademiju RB Salzburga. Prve seniorske utakmice upisao je u Salzburgovoj filijali – Lieferingu kao posuđen igrač. Nakon dvije sezone provedene u Lieferingu, odlazi na posudbu u Wolfsberger gdje bilježi sjajne partije tokom cijele tekuće sezone.

Dedić je bio kapiten kadetske reprezentacije naše zemlje, zatim je bi član juniorske i U-21 reprezentacije. Ukupno je odigrao 26 mečeva za mlađe kategorije naše selekcije.

Oduševljen pozivom Peteva, očekuje dvije pobjede

Amar je oduševljen pozivom u A-tim:

– Veoma mi je drago bilo. Nevjerovatan osjećaj, rekao je Amar za sportsport.ba te dodaje da očekuje dobru igru Zmajeva i dvije pobjede protiv Gruzije i Luksemburga:

– Očekujem naravno da odigramo maksimalno i 100% na pobjedu, iako su samo prijateljske utakmice. Ja ću sve od sebe dati da opravdam ovaj poziv.

Imao pozive da igra za Austriju

Budući da je rođen u Austriji, Amar je imao priliku da igra za tu selekciju, Iz Austrije su ga zvali nekoliko puta, međutim Amar je čvrsto odlučio da igra za Bosnu i Hercegovinu.

– Austriju poštujem, ali svoju domovinu volim, poručio je nedavno Amar Dedić u jednom intervjuu.

Idola nema, jedan igrač reprezentacije mu je posebno drag:

– Idola nisam imao. Gledao sam uvijek Mesija jer je to za mene najbolji fudbaler svijeta. U reprezentaciji mi je uvijek najdraži bio Džeko, jer on je heroj nacije, izjavio je Amar za Avaz.

Rješenje za poziciju desnog beka

Amar igra na poziciji desnog beka, a uspješno može pokrivati i poziciju lijevog beka.

Naša reprezentacija već nekoliko godina ima probleme na desnom beku. Praktično od odlaska Mensura Mujdže nismo uspjeli pronaći rješenje za tu poziciju. Pokrivali su tu poziciju Vršajević, Vranješ, Todorović pa i Bičakčić, ali niko nije uspio da se ustali na desnoj strani naše odbrane.

Nadamo se da će Amar Dedić biti dugoročno rješenje za tu poziciju. Ukoliko nastavi sa dobrim igrama u svom klubu, sigurno je da će se ovaj 19.godišnjak vrlo brzo vratiti u Salzburg i zauzeti svoje mjesto u početnoj postavi višestrukog šampiona Austrije. A poslije, ko zna. Najbitnije je da Amar redovno igra i da ga povrede zaobiđu.

Super Portal