Arijel Kurtagić, iako je osoba s invaliditetom, ne poznaje i ne prihvaća granice: “Znatiželja mora biti veća od straha”

Intervjui Vijesti

Mlada Bišćanka Arijel Kurtagić (21) svojim dugogodišnjim aktivizmom dokazala je da osobe s invaliditetom, ako im se pruži prilika, mogu učiniti čuda! Jer za uspjeh je potrebna želja, trud i rad, kao i okruženje koje će to znati prepoznati i cijeniti.

Arijel je trenutno predsjednica Evropskog parlamenta mladih u Bosni i Hercegovini, članica Upravnog odbora Omladinske banke u Bihaću, te još nekoliko nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.

– Kada sretnete osobu u kolicima, ona se nikada, ni na koji način, neće smatrati ograničenom u kretanju. Kolica su zaista pomagalo koje nama omogućava slobodu, koje nam omogućava da budemo aktivni i produktivni u društvu, što je osnovna želja svakog čovjeka i time svake osobe s invaliditetom – ističe Kurtagić.

Zbog komplikacija pri porodu, i njenog preranog rođenja, došlo je do oštećenja centara za motoriku. Ustanovljena joj cerebralna paraliza koja utječe na pokrete ruku i nogu… No to je nikada nije spriječilo da bude aktivni sudionik svih dešavanja u sredini gdje živi. Njen ulazak u svijet aktivizma desio se 2018. godine odlaskom na regionalnu sesiju Evropskog parlamenta mladih. Događaj je trajao tri dana, te predstavljao simulaciju rada Evropskog parlamenta… Uključena je u mnoge sfere aktivizma, od ljudskih prava, zagovaranja za prava mladih i izgradnje mira.

– Željela sam da iskusim nešto novo, željela sam da izađem iz svoje zone komfora, i sasvim slučajno sam tada vidjela poziv za regionalnu sesiju Evropskog parlamenta mladih, koja se 2018. godine održala prvi put u Bihaću. Niko od nas, koji su se prijavili za taj događaj, nije znao u šta se upuštamo. Jednostavno od tog prvog događaja, od te prve regioalne sesije, od činjenice da sam upoznala toliko ljudi širom Evrope, bila sam zaljubljena u cijelu tu priču. Ušla sam u top deset delegata za nacionalnu svijest, a zatim i za internacionalnu sesiju koja se trebala održati u Milanu, no zbog pandemije se nažalost održala online.

Pored Milana i pored Mostara bilo je još mnogo sesija. Već skoro četiri godine kasnije ja sam predsjednik Evropskog parlamenta mladih koji je centar mog aktivizma. I iz te sfere sam se nekako uključila u sferu ljudskih prava jer čak i na sesijama Evropskog parlamenta mladih su pričali o suštinama edukacije, o pravima osoba sa invaliditetom. Tu sam otkrila da je jedna od mojih najvećih snaga zapravo u tome da postanem glasnogovornik za prava osoba sa invaliditetom – pojašnjava Kurtagić.

Bila je jedna od deset omladinskih savjetnika za mlade ambasadora Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthewa Fielda. Zbog svog predanog aktivističkog rada, dobitnica je mnogih nagrada za doprinos unapređenju života u zajednici, i prva je godina Međunarodnih odnosa i evropskih studija.

– Na prvoj sam godini Međunarodnih odnosa i evropskih studija što je vrlo onako “in live” sa svim što trenutno radim. Također sam bila savjetnik britanskog ambasadora u BiH. Ja sam tu bila jedina osoba sa invaliditetom. Odlučila sam da su međunarodni odnosi put koji mene zaista zanima, jer je to pravac koji mi daje širok spektar edukacije, što se tiče prava i administracije, borbi koje se dešavaju u aspektu ljudskih prava, naročito u BiH. Znanje koje sada dobijam kroz svoj fakultet pomoći će mi u promjenama koje želim da napravim u BiH.

Postoji dosta sistematskih problema, a sistematski problemi trebaju dugoročna sistematska rješenja. Ono na šta se ja fokusiram je inkluzivno obrazovanje. U inkluzivnom obrazovanju sam pričala i kroz “Probudi se” kampanju, koja se aktivno bori za inkluzivno obrazovanje u BiH. Glavni faktor, za sve što sam ja do sada postigla, jest moje obrazovanje. Smatram se iznimno sretnom što sam naišla na prave i kvalitetne ljude, prosvjetne radnike, ovdje prvenstveno mislim na moje razrednike, razrednog savjetnika na fakultetu. Naišla sam dakle na ljude koji razumiju moje potrebe, koji razumiju moje aktivitičke poduhvate, podupiru ih i podržavaju ih što je jako važno i naišla sam na ljude koji zaista čine sve, ali apsolutno sve da mi pomognu – ističe Kurtagić.

Zato, kaže, “kvalitetno obrazovanje je osnovno ljudsko pravo, nikako privilegija”.

– Ne trebam se osjećati privilegovanom što sada idem na fakultet, što studiram ono što želim. To je nešto što mi pripada i što treba svakoj osobi, a mnogi moji vršnjaci koje sam upoznala i kroz kampanju “Probudi se”, koje upoznajem svakodnevno, još nemaju priliku da studiraju fakultet, a mnogi od njih nisu završili srednju, ni osnovnu školu, što je nedopustivo u vremenu u kojem se nalazimo – upozorava Kurtagić.

Onima koji prolaze teške životne bitke da bi ostvarili svoje snove poručila je da “znatiželja mora biti veća od straha”.

– Malo zvuči filozofski, ali znate u čemu je najveći problem? Najveći problem je u tome što mi kada želimo nešto da postignemo, stavljamo na sebe prevelika očekivanja i zaista sebe jako oštro kritikujemo, i to je nešto sa čime sam i ja imala problem u početku. Ono što sam shvatila kroz rad, kroz uspone i padove, jeste da ne moramo ni u čemu biti najbolji, to nije preduvjet nizašta, međutim moramo uvijek biti znatiželjni, šta je to šta mi najbolje možemo postići, bez da pucamo pod pritiskom i bez da naše potrebe za uspjehom naruše naše mentalno zdravlje – poručila je Kurtagić.

Faktor