Autoru Admiru Deliću iz Tojšića prva nagrada za kratki strip na Balkanskoj smotri crtača stripova

Vijesti
Foto: Srceenshot/RTVTK

Studentsko informativno izdavački centar iz Niša dodijelio je nagradu za najbolji kratki strip Admiru Deliću iz Bosne i Hercegovine i Bobu Klisurskom iz Bugarske, a izdavačka kuća “Darkwood” iz Beograda nagradu za izuzetno dostignuće u devetoj umjetnosti Rejmondu Tan Tanu iz Filipina i Mihi Hančiću iz Slovenije.

Ovo je golemo! Dobio sam nagradu za najbolji kratki strip “Zbogom Maslačci” na 24. Balkanskoj smotri mladih strip autora. Ne znam plakati ali bih rado. Velika, velika stvar za mene i što bi reko naš režiser “This is for my Tojšići” poručio je Delić javnosti sa društvenih mreža.

Zahvalio je žiriju vrsnih stripovskih imena, a posebna Marku Stojanoviću koji ga je pozvao i koji kako kaže Admir ulaže ogroman trud u ovu smotru.

Ilustracija iz nagrađenog stripa

Na 24. Balkanskoj smotri mladih strip autora održanoj od 21. do 27. juna u rekordnoj konkurenciji od 3047 učesnika iz 82 zemlje sa prostora Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike, stripove je u nekoliko kategorija ocjenjivao internacionalni žiri u sastavu: predsjednik žirija Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator), Lasko DŽurovski (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar).

Ilustracija iz nagrađenog stripa

Admir Delić je u bh. javnosti poznat po nekoliko vrlo zapaženih stripovskih projekata, ali i kreativnih ilustracija koje za cilj imaju memorijalizaciju lokalne kulturne baštine i povijesti Bosne i Hercegovine. Nacrtao je strip o prvom bosanskom nindži, jedan cijeli niz pratećih kreativnih rješenja vezanih uz strip “Prešli su” posvećen Maršu smrti, Srebrenici, žrtvama i preživjelima. Svakog jedanaestog u mjesecu na društvenim medijima posvećuje tematsku ilustraciju upravo temi genocida i Srebrenici. A svojim rodnim Tojšićima posvetio je i knjigu priča s ilustracijama naslova Seoske strahote u kojemu kroz izmaštavanja bića iz neke druge dimenzije promovira rodne Tojšiće i toponime vezane uz ovaj kraj. Nagrađeni strip Zbogom maslačci također je tematski vrlo privržen bosanskohercegovačkoj tradiciji, ali su njegove teme smještene u ovovremenski okvir. Nosi i vrlo izraženu dozu autobiografije kroz smiještanje vlastitog lika u različite moguće i nemoguće pojave, stanja i zbivanja.

Ilustracija iz nagrađenog stripa

Delić danas živi u Sarajevu. Radi u kolektivu Al Jazeere čiji menadžment mu daje punu podršku u njegovom kreativnom izražavanju. Više od deset godina radio je na mjestu novinara Redakcije informativnog programa na Radio televiziji Tuzlanskog kantona.

RTVTK