Baby boom: Na UKC-u Tuzla za 72 sata rođeno 40 beba

Vijesti
Foto: Screenshot/bhrt.ba

Za samo 72 sata u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli rođeno je 40 beba. Podatak je ovo koji itekako ohrabruje, jer živimo u vremenu kada se zemlja suočava sa padom nataliteta, a i društvo smo koje nema pronatalitetnu politiku.

Amila Žunić jutros je ponosna majka. Osmijeh ne skida s lica, a posebno je sretna jer je njezin sin među četrdeset novorođenih beba koje su danas najpozitivnija vijest.

AMILA ŽUNIĆ, majka

“Borimo se svi na svoj način kako da doprinesemo boljoj budućnosti i ljepšem životu u porodici. Tako da sam jako jako sretna”.

Doktorica Gordana Bogdanović ističe da je neobično da mediji dolaze ovdje, po pozitivne priče.

Dr. GORDANA BOGDANOVIĆ, Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla

“Informacija koju ste dobili da se rodilo u zadnja tri dana 40 beba je za nas nešto veliko. U vrijeme kad se govori o padu nataliteta, o odlasku mladih generacija u inostranstvo zbog takve situacije kakva nam jeste, ovakav broj porođaja je za nas nešto izuzetno veliko i drago”.

Svaki dan na porodiljni odjel dolaze trudnice. Babice su im najveći oslonac. Sestra Lejla već dvadeset godina svaki dan prima nove živote.

LEJLA SUBAŠIĆ, odgovorna sestra Ginekologije i akušerstva UKC Tuzla

“Koliko je stresno i teško toliko je i predivno. I uvijek ćete čuti da tko god radi ovdje da bi se uvijek vratio, bez obzira na težinu i stresan posao, toliko je lijepo, toliko ga volite da nema šanse da biste izabrali nešto drugo”.

A, baš nedavno je u Tuzli osnovano udruženje “Porodica 3+”, koje se brine o obiteljima s troje i više djece. Dr. Edin Husarić kaže nam da podaci o 40 rođenih beba u 72 sata itekako ohrabruju.

Dr. EDIN HUSARIĆ, koordinator “Porodica 3+” za Tuzlanski kanton

“Ohrabruju i svakako je to podatak koji jako, jako raduje. Ali, nažalost, statistike su nam sumorne, jer samo za prošlu godinu na području Federacije BiH je više od 12 hiljada umrlih nego rođenih, a kada je u pitanju Tuzlanski kanton preko 900 je više umrlih nego rođenih. Tako da mi trenutno u Federaciji BiH nemamo niti jednu općinu s pozitivnim prirodnim priraštejem. Ali, ovo je svakako lijepa vijest, odlična vijest”.

Ukoliko se zaista ne poveća natalitet u Bosni i Hercegovini, naša zemlja će postati zemlja staraca, ako to već i nije. Tuzla danas budi nadu da će novih generacija ipak biti.

BHRT