Balkana u blizini Mrkonjić Grada jedno je od najljepših mjesta za kupanje u BiH (VIDEO)

Lifestyle
Foto: Shutterstock

Turističko-rekreativni centar Balkana, koji je udaljen četiri kilometra od Mrkonjić Grada, je, između ostalog, jedno od najljepših mjesta za kupanje u našoj zemlji.

Balkana se nalazi blizu nekadašnjeg “Puta AVNOJ-a”. Ovdje zapravo postoje dva vještačka jezera: Veliko i Malo. Veliko je bogato raznim vrstama ribe, a neke od njih su: pastrmka, linjak, amur itd.

Temperatura vode tokom jula i augusta u Malom jezeru je otprilike 20 stepeni Celzijusa, tako da možete uživati u kupanju.

Bosanskohercegovački avanturist i travel bloger Robert Dacešin naveo je da je ovaj kompleks opremljen bungalovima za prenoćište, restoranima i sportskim terenima za nogomet, košarku, tenis i rukomet.

Kako su jezera smještena u podnožju planine Lisine, ovo je također idealno mjesto za one koji vole planinarenje i šetnje kroz šumu.

“Legenda kaže da su na mjestu današnje Balkane bila dva bunar-izvora puna ribe. Na turskom, riječ ‘baluk’ znači riba pa je izvoršte vremenom dobilo ime ‘Balukhana’, što znači stanište riba. Mislim da je sada svima jasnije i otkud ovaj naziv koji imamo danas”, objasnio je Dacešin.

Klix