Belmin Godinjak ostvario najveći bh. uspjeh u triatlonu i uvrstio našu zemlju na WT rang listu

Vijesti
Foto: Screenshot/Klix

Bosanskohercegovački triatlonac Belmin Godinjak ispisao je historiju postavši prvi naš takmičar koji je nastupio na jednoj utrci pod pokroviteljstvom Svjetske triatlon federacije (WT).

Godinjak je nastupio na Balkanskom prvenstvu u triatlonu, koje je održano u Zagrebu proteklog vikenda, a ujedno postao je i prvi naš predstavnik na WT-ovom takmičenju u kategoriji “elite men”.

Belmin je osvojio 23. mjesto. Ono što je najbitnije za istaknuti jeste da se Bosna i Hercegovina prvi put našla na ranking listi Svjetske triatlon federacije i Belmin je na utrci u Zagrebu osvojio prve bodove za našu zemlju.

“Sretan sam što sam prvi čovjek koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu u triatlonu na utrkama pod zastavom WT Svjetske triatlon federacije u kategoriji elite men. U nedjelju, 11. septembra održano je Balkansko prvenstvo u Zagrebu gdje sam nastupio i osvojio 23. mjesto. Fer je pomenuti i to da je takmičenje bilo otvorenog tipa, te da nisu učestvovali samo predstavnici balkanskih zemalja već i takmičari iz Ukrajine, Izraela, Finske i brojnih drugih”, poručio je Godinjak.

Perspektivni bh. sportaš je imao povredu ahilove tetive tako da je zadovoljan trkačkim segmentom triatlona.

“Jako dobro taktički izveden plivački segment i iz vode sam izašao kao vodeći u ‘chase’ grupi. Na biciklu je bilo lako s obzirom na to da sam štedio snagu za trčanje. Trčanje sam izenađujuće dobro završio obzirom na povredu ahilove tetive koju sam vukao nekoliko posljednjih mjeseci. Sve u svemu, odlična utrka i zadovoljan sam onim što sam pokazao. Još uvijek moram da radim na plivanju kako bih ‘utabao’ put za kontinentalne kupove. Ono što mi je izuzetno drago jeste da sam prvi Bosanac koji je osvojio bodove za Bosnu i Hercegovinu na World triathlon ranking listi – jedinoj validnoj listi na svijetu kada je u pitanju triatlon kao olimpijski sport”, zaključuje Godinjak.

Belmin Godinjak je krajem augusta postao državni prvak na Boračkom jezeru. Istakao je da je na putu do svjetskih uspjeha prvi korak postati najbolji u svojoj državi.

Pred bh. triatloncem su pripreme u Sloveniji, a u narednoj sezoni planira nastupiti i na kontinentalnim kupovima. Krajnji cilj Godinjaka je nastup na Olimpijskim igrama.

Klix