Bh. naučnik niže uspjehe: Dr. Ervin Sejdić je novi član prestižnog Kanadskog kraljevskog društva

Vijesti
Foto: Facebook

Bosanskohercegovački profesor na Univerzitetu u Torontu, dr. Ervin Sejdić, izabran je za novog člana vrlo prestižnog Kanadskog kraljevskog društva (The Royal Canadian Society).

Naime, Sejdić o kojem smo vam pisali ranije rođen je u Gradačcu, odakle se u preselio u Modriču gdje je proveo većinu svog djetinjstva. Početkom rata otišao je u Hrvatsku, a potom i u Mađarsku. U Kanadu je stigao 1996. godine, kada je imao 17 godina.

Lider je u oblasti biomedicinskih uređaja i primjene tehnika umjetne inteligencije (AI), poput mašinskog učenja, u biomedicinskim istraživanjima.

Njegov CV će uvijek biti poseban u odnosu na većinu drugih. Tome je najviše doprinijelo priznanje bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame – “Presidential Early Career Science Awards for Scientists and Engineers”, koje je promijenilo Ervinov život. Kao izvrstan mladi naučnik odlikovan je 2016. godine, što je ujedno i najveće priznanje ovoj kategoriji naučnika u SAD-u.

Profesor Sejdić je napravio izuzetan napredak u primjeni AI i mašinskog učenja kako bi unaprijedio biomedicinska istraživanja. On je izvanredan dodatak Kraljevskom društvu Kanade na koledžu novih naučnika, umjetnika i naučnika i čestitam mu na ovoj prestižnoj časti, kazao je Christopher Yip, dekan Fakulteta primijenjenih nauka i inženjerstva.

Čestitku Ervinu Sejdiću uputio je Edhem Eddie Čustović, profesor na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, jedan od osnivača BH Futures Foundation i bh. aktivista.

Ovo predstavlja još jedan ogroman uspjeh jednog našeg naučnika. Čestitke prijatelju na ovom uspjehu. Ponos si Bosne i Hercegovine, poručio je Čustović.

Oslobođenje