BiH ipak ima osvajača medalje u Pekingu

Vijesti

Bh. predstavnici na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu nisu ubilježili najbolje rezultate, ali Bosna i Hercegovina ipak ima osvajača medalje.

Sead Čaušević je trener ski cross reprezentacije Kanade, a iz Pekinga se u Sjevernu Ameriku vratio sa medaljom.

Naime, kanadska ski cross skijašica Marielle Thompson na zimskim je igrama prošlog četvrtka osvojila srebrenu medalju, nakon zlata koje je osvojila na Olimpijadi Sochiju. Iako Kanada nije uspjela odbraniti zlato i u Pekingu, Čaušević je zadovoljan rezultatom.

“Marielle Thompson je osvojila srebrenu medalju svojim iskustvom i izvrsnim taktičkim skijanjem. Posebno smo zadovoljni što je to uspjela 11 mjeseci nakon rekonstrukcije ligamenata u desnom koljenu. Iako nismo odbranili zlato, ostale djevojke su napravile kanadsku dominaciju sa 5.,6.,7. mjestom.”, rekao je Čaušević za N1, a potom dodao:

“U muškoj utrci nismo odbranili zlatnu iz 2018 (Brady Leman) i pored dobrih performansi nismo osvojili druge medalje. Muški ski cross je baš lavovska disciplina i bilo ko u prvih 20 može osvojiti medalju pa smo ipak zadovoljni sa 6 mjestom koje je zauzeo Brady Leman.”

Kaže da je pratio i nastupe bosanskohercegovačkih skijaša u Pekingu

“Imao sam priliku pratiti nastupe bh. takmičara Elvedine, Esme i Emira u Alpskom skijanju. Možda nisu ostvarili svoja očekivanja ali prijatno sam iznenađen njihovom spremnošću, motivacijom i borbom na stazi. Potencijal je tu pa ih trebamo potpuno podržati u njihovom treningu da poboljšaju sve aspekte njihove spremnosti za svjetski nivo natjecanja. Također grupu takmičara ispod naših najboljih treba podržati jer će ih oni gurati još više svojim radom i konkurencijom.”, tvrdi Čaušević

Osvrnuo se Čaušević i na same Igre koje su održane u Pekingu.

“Peking kao organizator Zimskih olimpijskih igara i njihov domaćin je održao sva takmičenja iznad svih očekivanja. Borilišta su bila vrhunski pripremljena i na svakom koraku su volonteri bili preljubazni i puni entuzijazma. Ovako uspješne Zimske olimpijske igre će bez sumnje imati veliki uticaj na stanovništvo. Već je objavljeno da od dodjele olimpijade do sada broj učesnika u zimskim sportovima se povećao za 300 miliona. Dok se broj skijališta povećao sa 5 na preko 500 u čitavoj državi.”, jasan je Čaušević.

BiH je tako jednim dijelom ipak učestvovala u osvajanju olimpijske medalje, a rad Seada Čauševića u Kanadi pokazuje da BiH ima stručnjake koji mogu ostvariti vrhunske rezultate.

 

Super Portal/N1