Braća Hercić iz Gradačca godinama uzgajaju lubenice: “Od naših lubenica samo su švalerke slađe”

Vijesti
Foto: O kanal

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u toku prošle godine BiH je uvezla lubenice i dinje u vrijednosti oko 10 miliona maraka. Dok je izvezeno iz naše zemlje istih proizvoda oko 250 hiljada maraka. Uvozimo najčešće iz Turske, Grčke i Albanije. Dok uvoz cvjeta, naši proizvođači se snalaze na razne načine da prodaju lubenicu. 

Braća Vahid i Nusret Hercić iz Gradačca dugi niz godina bave se uzgojem lubenice. Tradicija je ovo porodice Hercić, jer su treća generacija bostandžija. Ove godine posijali su lubenicu na površini od jednog hektara.

– Radimo Fantaziju, Mirsini, Crnu lubenicu i Kraljicu slasti. Prošle godine smo ubrali i prodali oko 4-5 vagona bostana, priča nam Vahid.

Količinu od 4 vagona lubenice, što je u kilogramima oko 40 tona, prodaju isključivo na domaćem tržištu.

– Pretežno kanton jede našu lubenicu. Gradačac u zadnjih nekoliko godina je najbolji, prepoznali su kvalitet, dolaze i uzimaju, naše mušterije imaju koji znaju šta je lubenica, preporučuju i drugima. Ja nemam problema za plasman lubenice, pretežno Gradačac pojede, dodaje Vahid.

Cijena je ove godine dobra i kreće se oko 0,70 pa do 0,85 KM po kilogramu. Hercići za konzumaciju preporučuju lubenicu Fantaziju.

Ipak, kaže Vahid, i od njihove lubenice postoji nešto slađe.

– Švalerke su ba najslađe. Najslađe su, ali u rangu su lubenice. Ne možeš lako potrefiti ni lubenicu ni švalerku, ali ja ipak znam malo više o lubenici nego o švalerkama, kaže nam Vahid.

Ova vrijedna braća lubenicu beru skupa sa suprugama i djecom. Od ovog posla žive pristojno i nadaju se rodnoj godini, koja za lubenicu traje od polovine jula pa do kraja septembra.

Pogledajte video prilog televizije O kanal:

O kanal