“Čovjek koji nije mogao šutjeti”: Hrvatski film koji govori o zločinu u Štrpcima dobio Zlatnu palmu u Cannesu

Magazin

Film “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića, osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film na Filmskom festivalu u Cannesu.

Na filmskom festivalu u Cannesu premijerno je prikazan kratkometražni igrani film ”Čovjek koji nije mogao šutjeti” koji govori o zločinu u Štrpcima tokom rata u BiH te na koncu osvojio i Zlatnu palmu.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Radnja filma prati putnički voz koji iz Beograda putuje za Bar. Voz zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vozu ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je voz krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, ali niko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: penzionisanog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

U kategoriji za najbolji kratki film za Zlatnu palmu takmičilo se s još 10 naslova iz cijelog svijeta, a u užu selekciju odabran je među njih više od 4200.

“Čovjek koji nije mogao šutjeti” je drugi film od osamostaljenja Hrvatske koji se na canneskom festivalu takmičio u glavnom programu. Film je bio u konkurenciji s još deset vrhunskih naslova.

Klix/SP