Da li će država osloboditi građane plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine?

Vijesti

Ministarstvo finansija i trezora BiH pokrenulo je postupak za izmjene i dopune Zakona o PDV-u čiji je cilj oslobađanje od PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizička lica.

“Ova olakšica podrazumijevala da su kupci oslobođeni, odnosno da imaju pravo na povrat PDV-a koji se odnosi na 40 metara kvadratnih stambenog objekta za kupca i dodatnih 15 metara kvadratnih za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje, povrat za kupovinu prvog stana”, rekao je ministar Srđan Amidžić novinarima u Banjoj Luci.

On je kazao kako je ovo značajna podrška za sve one koji nisu riješili svoje stambeno pitanje.

“Na, recimo, 100 hiljada KM svako ko bi ovako rješavao stambeno pitanje imao bi uštedu od oko 14,5 hiljada KM. Složit ćete se da je to ozbiljna podrška”, naglasio je.

Građani koji bi željeli ostvariti ovu pogodnost morali bi putem javnog registra dokazati da nisu imali nekretninu u svom vlasništvu od 2006. godine do datuma izmjena Zakona.

“Za ovo će trebati vrijeme i podrška svih političkih partija u BiH, a ovo podrazumijeva i smanjenje javnih prihoda”, kazao je ministar.

Amidžić je napomenuo da je ovu ideju ranije pokrenuo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Amidžić je rekao da je ovaj prijedlog upućen na razmatranje ministarstvima finansija Republike Srpske i FBiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH te Odjeljenju za makroekonomsku analizu UIO BiH.

Klix