Damir Šehanović član žirija filmskog festivala u New Yorku

Magazin Vijesti

Novinar i komunikolog Damir Šehanović, član je žirija takmičarskog programa na ovogodišnjem BHFF u New Yorku, objavljeno je na zvaničnoj web stranici ovog festivala.

Kao stipendista Vlade Francuske i doktorant Univerziteta u Bodeauxu i Parisu, Šehanović već treću godinu istražuje filmske festivale na Balkanu. Fokus rada je na značaju festivala na polju kulturne diplomatije, njihovom utjecaju na imidž i brend države u kojoj se održavaju, načinima komuniciranja s publikama te tome koliki je festivalski i filmski značaj u procesu pomirenja.

“Pored sarajevskog SFF, beogradskog FEST i Pula film festivala, predmet mog istraživanja je i Bosanskohercegovački festival filma u New Yorku”, izjavio je za FENA-u Damir Šehanović.

Našu dijasporu, kako kaže,  smatra izuzetno bitnom u svim segmentima odlučivanja, pa i na polju filmske umjetnosti.

“Velika je bosanskohercegovačka dijaspora, posebno u Americi, mnogo je kvalitetnih ljudi koji pronose ime i značaj naše zemlje van njenih granica i njihov glas treba da se čuje”, poručuje.

Uz Šehanovića, članovi ovogodišnjeg žirija u takmičarskom programu BHFF-a su Tanya Domi, profesorica Columbia Universiteta i članica fakulteta Harriman instituta te Kamila Kuc, filmska autorica iz Poljske.

“Počastvovan sam pozivom direkcije festivala BHFF da budem gost festivala u New Yorku i član ocjenjivačkog žirija. Želim da svojim iskustvom u praćenju filmske industrije i festivala dam doprinos u izboru ovogodišnjeg festivalskog laureata”, kazao je Šehanović.

Ovog ljeta Šehanovića očekuje angažman na festivalu u Puli te na SFF kojeg smatra najutjecajnijim regionalnim festivalom.

“Da je SFF najznačajniji filmski festival u regiji potvrdiću svojim istraživanjima. Vjerujem da ću jednoga dana biti član žirija i nekog od programa SFF”, zaključuje Šehanović.

Klix