Digitalizacija u poljoprivredi: Bh. farma uvela GPS i elektronske zdravstvene kartone za krave

Vijesti

Dok je tržište Bosne i Hercegovine preplavljeno uvoznim mlijekom, domaći mljekari igraju i tržišnu i tehnološku utakmicu. Neobičan primjer stiže iz Novog Grada. Farma Brkić iz sela Blatna krenula je sa eskeprimentisanjem ugrađivanja digitalnog sistema unutar životinje, koji putem senzora i aplikacije prati njeno zdravstveno stanje. Krave na ovoj farmi imaju GPS i elektronski zdravstveni karton.

Ako su gladne, žedne, bolesne ili se izgube, one će to javiti same. Farma goveda Gojka Brkića jedna je od najmodernijih u BiH. U želudac njegovih 50 krava, ugrađen je senzor koji ima mogućnost praćenja zdravstvenog stanja životinje. Informacije i obavještenja o istom stižu putem aplikacije na telefon. Drugim riječima, njegove “pametne” krave imaju elektronski zdravstveni karton.

Gojko Brkić, vlasnik farme kazao je:

“Ukoliko dođe do bilo kakve promjene sve informcije dolaze putem te aplikacije obavještavaju nas, imamo tjelesnu i imamo aktivnost životinja na farmi, samim tim kad je povećan aktivnost,, javlja nam da jeste, kada bilo koji od parametara odtupa od svojih granica javlja nam da nešto nije u redu i samim tim idemo ciljano na to i to grlo i vidimo problem koji je šta.”

Osim imena, krave Gojka Brkića imaju i svoje šifre. Ažurirane informacije dostupne su u svakom trenutku.

Srđan Todorović, veterinar:

“Te informacije šalje na ovu antenu koju vidimo iznad nas, antena sabira podatke, šalje centračni softver i nama na telefon ili laptop stižu obavještenja i notifiakcije , šta se dešava sa kojim grlom, u smislu repodrukije telenja, konzumacije hrane i vode, aplikacija može da bude nekoliko minuta stresa za žiotinju i to je to”.

Gojko tvrdi i da mu applikacija pomaže u proizvodnji. Mlijeka će biti više, a troškova manje.

“Kad je sezona i kad je rad na njivama mi nismo tu, malo smo na farmama, i svaku promjenu koju ne uvidimo danas večeras je možda već kasno ili sutra. Tako da u datom momentu javlja za problem i mi brže djelujemo, otklanjamo i samim tim smo u plusu što se tiče proizvodnje”, kazao je.

Veterinari uvjeravaju da cjelokupan sistem ne može imati loše efekte po zdravlje životinje. I težina i oblik senzora su joj prilagođeni.

Farma Brkić u selu Blatna kod Novog Grada, prva je farma u BiH, koja je krenula sa eksperimentisanjem inovativne opreme u stočarstvu.

Jedina u BiH, ali ne i u svijetu. Digitalni sistem praćenja zdravstvenog stanja iz unutrašnjosti životinje razvijen je u Austriji, odakle je napravljena distributivna mreža. Rok trajanja jednog senzora unutar životinje je pet godina, a za njih 50, treba izdvojiti oko 40.000 maraka, piše N1.

Digitalizacija poljoprivrede: U OPZ “Agrofood” implementiran sistem pametnog navodnjavanja koji će u mnogome olakšati proizvodnju