Divlja deponija u kalesijskom naselju Vukovije Gornje pretvorena u izletište (FOTO+VIDEO)

Vijesti

Sve se može kad se hoće. Rečenica koja bi najbolje opisala priču koju donosimo iz Kalesije odnosno naselja Vukovije Gornje.

Naselje Vukovije Gornje nalazi se na jedanaestom kilometru saobraćajne dionice koja povezuje Kalesiju i Živinice. Na “dnu” naselja pored rijeke Gribaje, na lokalitetu zvanom “Hamitkuša” godinama je postojala divlja deponija. Postojanje divlje deponije nedaleko od prvih kuća u naselju ugrožavalo je stanovništvo. Usljed nelegalnog i neselektivnog odlaganja smeća došlo je do širenja neugodnih mirisa, razvoja raznih insekata, a u više navrata mještani su nailazili i na zmije.

 

Na sreću, danas je slika sa ove lokacije potpuno drugačija.

Naime, još 2020. godine u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona izrađen je projekat koji je uključivao sanaciju lokaliteta “Hamitkuša”, izgradnju izletišta/parka te uređenje korita rijeke Gribaje. Radovi na terenu počeli su potkraj prošle godine. Isti su nastavljeni u proljeće tekuće godine.

Izgrađen je park za djecu, postavljenje klupe i elementi za igru i zabavu, te je uređeno korito rijeke kako ista ne bi plavila u vrijeme obilnijih padavina i dodatno stvarala probleme mještanima. Ostalo je još vrlo malo posla da se uradi i da se izletište/park stavi u potpunosti u funkciju.

Iako radovi još nisu u potpunosti dovršeni već su zabilježeni i prvi posjetioci. Uglavnom su to lokalni mještani koji su oduševljeni što je konačno riješen jedan veliki problem u njihovom naselju.

Kako trenutno izgleda izletište “Hamitkuša” u naselju Vukovije Gornje pogledajte u video prilogu:

 

Oni koji u narednom periodu budu posjetili ovo izletište sigruno se neće pokajati. Moći će uživati sa porodicom i prijateljima u miru i tišini, a pogled koji se za izletišta pruža na Sprečansku dolinu će sigurno biti najzanimljiviji ljubiteljima fotografije.

Emir Alić/Super Portal