Dženana Selimović odlikovana nagradom Najboljeg budućeg Evropskog lidera

Intervjui Vijesti
                 FOTO: Dženana Selimović

Dženana Selimović rođena je u Živinicama. Završila je Prvu osnovnu školu kao i Osnovnu muzičku školu u Živinicama. Nakon toga završila je Gimnaziju “Meša Selimović” u Tuzli.

Nakon srednjoškolskog obrazovanja, upisuje Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, smjer automatika i elektronika.

Dženana je nedavno odlikovana nagradom Najboljeg budućeg Evropskog lidera od strane European Leadership Academy.
U razgovoru za studomat.ba otkrila je svoje planove za budućnost, govorila je o studiranju, nedavnom učešću na European Leadership Academy u Francuskoj u Nici kao i angažmanu pored fakultetskih obaveza.

O učešću na European Leadership Academy u Francuskoj u Nici Dženana kaže:

Akademija koju sam pohađala u Francuskoj je došla jako neočekivano. Prijavila sam se za nju kada su u toku bili ispiti, i prijava mi je služila kao distrakcija. U ovo sve sam ušla jako opušteno, bez ikakvih očekivanja, da bi se na kraju dogodilo ono najljepše. Ova akademija predstavlja Evropsku akademiju liderstva za djevojke, u digitalno doba. Članice svih 27 zemalja EU uzimaju učešće, a ove godine i Zapadni Balkan po prvi put učestvuje. Tokom akademije prisustvujemo mnogim predavanjima, panelima, radionicama, sve u cilju našeg razvijanja kao lidera.

Jedan od najvećih benefita koje smo dobile jeste, umrežavanje sa raznim ekspertima, od onih iz Evropske komisije, do veoma talentovanih inžinjera. Tokom raznih aktivnosti, posmatrao se način na koji razgovaramo, postavljamo pitanja, čak i način na koji se ophodimo prema drugim učesnicama, da bih na kraju osvojila nagradu za Najboljeg budućeg lidera. Moram reći da je ova nagrada došla neočekivano, ali da sam ponosna na sebe. Još više sam ponosna da je tu nagradu osvojio neko iz BiH, i da možemo pokazati kako kvalitetne ljude posjedujemo. Kroz cijelu akademiju, od prijave pa do zadnjeg dana, moji roditelji i sestra su bili neiscrpna podrška.

Dženana Selimović pohađa drugu godinu Elektrotehničkog fakultet u Sarajevu, o svom studiranju kaže:

– Već od osnovne škole sam znala da ću upisati ovaj fakultet, koliko god to zvučalo nestvarno. Oduvijek su me zanimali roboti, te na koji način možemo da ih iskoristimo, da bi oni radili, ne odvojeno od ljudi, već uporedo sa nama, i na koji način ih možemo iskoristiti da nam pomognu.

Moram reći da pošto sam još uvijek druga godina studija, moje znanje nije adekvatno za neke ozbiljnije i odgovornije projekte. Tako da do sada nisam imala priliku da stečeno znanje, primjenim na nekom projektu. Smatram da sve ono što preuzmemo na sebe, treba da radimo sa odgovornošću, i da izvagamo koliko mi možemo da doprinesemo. Ali nadam se da ću poslije završene druge godine, uspjeti da pronađem neke projekte, gdje mogu da dam svoj doprinos.

Ostaje li Dženana Selimović u BiH:

– BiH je nemoguće ne voljeti. Moja želja je da ostanem ovdje i da ostavim dio sebe u svemu što radim, te da pokušam da napravim makar minornu promjenu na bolje. Ali u trenutku kada vidim, da više mogu da dam, kada sam negdje vani nego ovdje, odlazak nažalost nije precrtana opcija.

Cijeli razgovor sa Dženanom pročitajte OVDJE.