Film bh. scenaristice Elme Tataragić u zvaničnom programu filmskog festivala u Veneciji

Magazin Vijesti
Foto: Fena/Udruženje filmskih radnika u FBiH

U sklopu zvaničnog programa prestižnog filmskog festivala u Veneciji takmičit će se i film “Najsretniji čovjek na svijetu” i to u konkurenciji Horizonti. Scenarij za ovaj film napisala je Elma Tataragić, a film je režirala sjeverno makedonska rediteljica Teona S. Mitevska.

Ovo je treći film iza kojeg stoje ove dvije autorice, a prva dva su prikazan na filmskom festivalu u Berlinu (Kada dan nije imao ime – Panorama 2017. i Bog postoji, zove se Petrunija – Glavna konkurencija 2019.).

Budući da se radnja filma odvija danas u Sarajevu, u filmu igraju brojni bosanskohercegovački glumci i glumice. U glavnim ulogama su Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović, a značajne uloge ostvarili su i Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović.

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo uime producentske kuće Pro.ba.

Film donosi priču o ženi koja odlazi da upozna muškarca svog života, a zapravo upoznaje svoga neprijatelja. U filmu se miješa humor s tugom, ozbiljni i lagani sadržaj, sve do samoga razrješenja, u kojem su likovi ponovo primorani da se vrate u ratne događaje, koji se sada miješaju sa današnjicom.

U okviru programa Horizonti bit će dodijeljene nagrade za najbolji film, za najboljeg reditelja ili rediteljicu, za najbolji scenarij, te nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Za nagrade su, dakle, nominirani: scenaristica Elma Tataragić, glumica Jelena Kordić Kuret i glumac Adnan Omerović iz BiH.

Venecijanski festival otvara se 31. augusta, traje do 11. septembra i predstavlja jedan od najznačanijih filmskih festivala na svijetu.

Film “Najsretniji čovjek na svijetu” podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika u FBiH.

Fena