Franka se vratila iz Njemačke u Busovaču i pokrenula posao: Ni sekunde ne žalim, ima posla i u BiH

Vijesti

Svakodnevno brojni građani Bosne i Hercegovine napuštaju našu državu u potrazi za boljim životom. Sreću pronalaze u Njemačkoj, Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama…, a rijetki su oni koji se vrate i u svojoj domovini pokušaju stvoriti egzistenciju. Takva je Franka Križanović, koja je 2017. godine otišla iz Busovače u Njemačku.

Bila je daleko od svoje kuće, radila, snalazila se, a onda je došla i pandemija koronavirusa. Zbog lokdauna svi su bili zatvoreni, a dosada ju je natjerala da se vrati u Bosnu i Hercegovinu.

Franka kaže da je na kraju imala i sreću, koju je iskoristila i sada je otvorila kozmetički salon u Busovači. Ističe da se nije pokajala što se vratila u Bosnu i Hercegovinu, piše Avaz.

– Odmah poslije srednje škole, 2017., sam otišla u Njemačku. Tamo sam radila, najviše u kladionici. Uz to sam radila i nokte, u svom stanu. Nisam nikako uspjela doći do posla u kozmetičkom salonu jer sam imala samo završenu srednju školu, a i nedovoljno prakse.

Tako da kada je ova korona započela, nismo radili, pa je bilo jako dosadno – kaže Franka, prenosi Avaz.

Rekla nam je da je u Bosnu i Hercegovinu došla na godišnji i da je na “godišnjem” ostala. Ispričala nam je i kako je došlo do toga da otvori kozmetički salon.

– Slučajno sam pronašla posao u Vitezu, a Dragana, sadašnja kolegica, mi je bila mušterija. Razgovarale smo i tako smo došle na ideju da kod nje u frizerskom salonu otvorim kozmetički sektor, jer u Busovači nema nijedan frizersko-kozmetički salon. Na kraju smo uradile to i počela sam s radom od ponedeljka – kaže Franka za Avaz.

– Nisam se pokajala nijednog dana, ma ni sekunde otkako sam došla. Lijepo je kad se radi ono što se voli – naglasila je Franka.

Za početak je prezadovoljna. Posla ima i iznad očekivanja.

– Ovo mi je prva sedmica da radim i za početak sam prezadovoljna. Mislila sam da ću prvi mjesec raditi samo svojim prijateljicama. Prezadovoljna sam – istakla je ona.

Imala je i poruku za sve one koji se odluče ići vani.

– Žao mi je svakog ko ode vani. Nije ta Njemačka, a ni nijedna druga strana država kao što su nekada bile. I ovdje ima posla za svakog ko hoće da radi – poručila je Franka Križanović za portal “Avaza”.

Avaz