Gitarista Belmin Okanović osvojio prvo mjesto na takmičenju u Barceloni

Magazin

Belmin Okanović osvojio prvo mjesto na takmičenju u Barceloni (Foto: Screenshot)

Gitarista Belmin Okanović je osvojio prvo mjesto na međunarodnom Miquel Llobet takmičenju u Barceloni.

Takmičenje se sastojalo iz tri runde. Bitno je napomenuti da su se prve dvije runde izvodile u solo izvedbi, dok su u finalu svirali sa gudačkim kvartetom.

Takmičili su se i muzičari iz Španije, Njemačke, Francuske, Južne Koreje, Hrvatske, Meksika i Bolivije. Drugo mjesto je osvojio predstavnik Južne Koreje, dok je treća bila predstavnica Francuske.

Okanović će kao dio nagrade imati priliku svirati koncerte u Buenos Airesu, Santiago de Cileu, Madridu, Barceloni i Gironi.

“Želim da se zahvalim mojim dosadašnjim profesorima, porodici i djevojci na podršci. Nadam se da ću uskoro imati priliku da sviram neki koncerti i u Sarajevu”, poručio je.

Okanović trenutno pohađa master studije na Robert Schumann akademiji u Dizeldorfu, u klasi prof. Hoakin Klerča (Kuba, Njemačka), kod kojeg je završio diplomske studije 2022. godine sa najvišim ocjenama i posebnim odlikovanjem.

Redovno nastupa i već ima niz koncerata u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Belgiji, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Dobitnik je više od 30 nagrada i priznanja na evropskim i međunarodnim takmičenjima.

U protekle tri godine je dobio devet nagrada na festivalima u Njemačkoj, Španiji, Belgiji, Italiji i Rumuniji. Pored “najsvježije” prve nagrade u Barceloni, posebno ponosnim ga čini prva nagrada na 28. Internacionalnom festivalu gitare u Mottoli (Italija). Ova nagrada ima poseban značaj za njega, jer mu je početkom 2023. omogućila snimanje svog prvog CD-a koji će biti promovisan u toku ove godine.

Na osnovu ostvarenih rezultata u toku studiranja, tri godine je bio dobitnik stipendije (Deutschlandstipendium), koja mu je uveliko pomogla u finansiranju studija. Također, izabran je za solistu od strane Yehudi Menuhin fondacije 2019., zbog koje je svirao veliki broj koncerata u Njemačkoj.

Osim toga, Okanović je dobio niz nagrada u svojoj matičnoj Bosni i Hercegovini. Naročito je ponosan na priznanje koje je dobio od Federalnog ministarstva nauke i kulture, koje ga je nagradilo za postignute uspjehe u školskoj 2011/2012.

Okanović je rođen u Tuzli 1997. Gitaru je počeo svirati kada je imao osam godina. Osnovnu i Srednju muzičku školu je završio u klasi Predraga Stankovića.

Okanović svira na gitari poznatog majstora Paca Santiaga Marina iz Španije.

Klix