Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino: Prije 20 godina na krcatom Koševu propustili smo prvu veliku priliku za odlazak na EURO

Iz Sehare
Foto: Screenshot

Nastala je tada i ona čuvena navijačka pjesma Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino, kupovali su se posteri reprezentativaca, disalo se za pobjedu

11. oktobra 2003. godine Koševo je bilo krcato. Blizu 40 hiljada navijača došlo je u nadi da će reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvariti prvi plasman na neko veliko takmičenje, konkretno EURO 2004 u Portugalu. Bosna i Hercegovina ugostila je Dansku u posljednjem kolu kvalifikacija. Računica je bila jasna: samo pobjeda vodi u raj.

Izabranici Blaža Sliškovića loše su otvorili kvalifikacije. Prvo nas je na Koševu Rumunija sredila utpravši nam tri gola u prvih pola sata. U narednom kolu smo sa 2:0 poraženi u Norveškoj i činilo se da su i ove kvalifikacije izgubljene.

Ludilo na Parkenu

U trećem kolu smo u Zenici pobijedili (tada) slabašni Lulsemburg sa 2:0, a onda smo sa svega 13 igrača otputovali u Kopenhagen na megdan Danskoj koja je deset godina ranije bila prvak Evrope.

Niko nam na stadionu Parken nije davao nikakve šanse. Mediji u Danskoj su se pitali sa kolikom razlikom će njihova reprezentacija dobiti meč, a opušten je bio i danski selektor Morten Olsen koji je veoma podcijenio naš tim.

Brzo smo ih sve demantovali. Prvo je Elvir Baljić majstorskom dugom loptom pronašao Sergeja Barbareza koji je pobjegao danskoj odbrani i hladnokrvno matirao Thomasa Sorensena za ludilo na tribinama koje su bile pune naših navijača.

Nisu se Danci uspjeli pribrati a već je bilo 0:2. Vidjeli smo tada vjerovatno najljepšu akciju u historiji reprezentacije. Kombinovali su Hrgović, Berberović, Barbarez i Bešlija koji je centrirao na drugu stativu, a tamo se našao sjajni Elvir Baljić koji zakucava loptu u mrežu Danske za veliku pobjedu.

Evo noći, evo ludila

Uslijedio je zatim poraz u Krajovi od Rumunije, a zatim dvije minimalne pobjede nad Luksemburgom i Norveškom. Posebno je u sjećanju ostala ona protiv Norveške na Bilinom Polju.

Lomili smo tada snažne Norvežane i uspjeli konačno slomiti u 87. minuti kada je Zlatan Bajramović bacio u ekstazu navijače u Zenici ali i legendarnog komentatora Bahu Topalbećurovića koji je izrekao ono legendarno “evo noći, evo ludila”.

S te dvije pobjede i sa poklapanjem ostalih rezultata u grupi došli smo u priliku da protiv Danaca igramo susret koji nam može donijeti izravan plasman na EURO u Portugalu.

Prije tog susreta situacija je bila jasna. Danska i Rumunija su imale po 14 bodova, BiH 12, Norveška 11 ali su oni igrali sa Luksemburgom gdje su računali na tri boda, Luksemburg je bio bez bodova.

Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino

Bilo je jasno da nas samo pobjeda vodi na direktno Euro dok za baraž nismo imali šansi. Od tog trenutka svi su sanjali samo jedno – pobjedu nad Danskom.

Svi su živjeli za taj dan, samo se o toj utakmici pričalo. Redovi za kartu bili su ogromni, blago se davalo za ulaznicu.

Nekoliko dana prije utakmice došla je neočekivana obavijest od UEFE da se susret ne može igrati na Bilinom Polju pa su svi putevi vodili na Koševo.

Danima prije utakmice osjetila se euforija, kako među najvatrenijim navijačima tako i među običnim građanima.

Nastala je tada i ona čuvena navijačka pjesma Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino, kupovali su se posteri reprezentativaca, disalo se za pobjedu…

Na Koševu nema gdje igla da padne

Došao je i taj dan. Koševo krcato. Državna himna, ruka na srcu kod igrača. Bila je prohladna noć ali je svima nama bilo prevruće.

Međutim, nije dobro počelo. Evidentno je da su naši igrači u početlu podlegli atmosferi pa su nekako “ukočeno” ušli u meč.

Danci su to iskoristili pa su poveli u 12. minuti. Martin Jorgensen je šutirao iskosa s lijeve strane i matirao Hasagića koji je možda mogao i bolje reagovati.

Ipak, nekako se se poslije toga naši igrači opustili. Počeli su igrati onako kako znaju i rezultat smo vrlo brzo poravnali.

Igrala se 39. minuta kada je Koševo eksplodiralo. Spahić je poslao jednu dugu loptu za Salihamidžića koji je fantastično primio loptu i uputio centaršut, a Elvir Bolić je nakon nebeskog skoka između danskih gorostasa matirao Sorensena za 1:1. Nažalost, to je ostao i konačan rezultat.

@super_portal

BiH – Danska 1:1 11. oktobar 2003. Jedan pogodak nam je trebao za odlazak na EURO 2004* #bosnia #denmark #football #fudbal #euro2004 #euro #qualification #bolic #danska #fifa #uefa #nogomet #salihamidzic #barbarez #zmajevi #ljiljani #fyp #jorgensen #spahic #koševo #sarajevo #navijači #hajmobosnohajmohercegovino

♬ original sound – www.superportal.ba

Tribine se tresle, jače nego prilikom zemljotresa

Sam Bolić je jednom ispričao kakav je osjećaj imao nakon tog gola. Popularni Bola je opisao da su se tribine tresle, možda i jače nego prilikom zemljotresa u Istanbulu koji je preživio par godina prije.

Što se tiče stanja na terenu u drugom poluvremenu, rezultat se nažalost nije mijenjao. U finišu je Gravessen dobio crveni karton, Barbarez je pogodio stativu ali nismo uspjeli postići pogodak koji bi nas odveo na EURO u Portugal.

Tamo su otišli Danci dok su Norvežani otišli u baraž.

Propustili smo tada prvu veliku priliku za plasman na veliko takmičenje. Igrači su plakali, navijači stadion napuštali u suzama.

Bilo je to jedno veliko ali bolno iskustvo.

Godinama poslije pričali su akteri tog duela kako su se osjećali na terenu u toj ludoj atmosferi.

Baka Slišković i Muhamed Konjić su bili složni da nas je tog dana na Koševu pojela euforija i atmosfera u kakvoj prije nismo igrali.

Za BiH su tog dana igrali: Hasagić, Spahić, Hibić, Konjić, Musić, Grujić, Bajramović, Barbarez, Bešlija, Salihamidžić i Bolić. Igrali su još Baljić, Hrgović i Biščević.