Haris Čajdin brodom obišao šest kontinenata i 120 država

Intervjui
Foto: Screenshot/Buka

Želja za slobodom, proširivanjem vidika, upoznavanjem novih ljudi, mjesta i običaja bile su glavni pokretači da Haris Čajdin rođeni Prozorčanin, odrastao u Bugojnu, u ranim dvadesetim donese odluku da se otisne u svijet, putuje i zarađuje. Do sada je ovaj 32-godišnji mladi čovjek kao član posade putničkog kruzera, u vlasništvu norveške kompanije, obišao šest kontinenata, preko 120 država, vidjevši nebrojeno puno svjetskih metropola, ali i nevjerovatno bogatstvo flore i faune u skrivenim dijelovima svijeta za koje niste nikada čuli. I karijera mu je išla jako dobro, kroz par kompanija je brzo napredovao pa je prošle godine imenovan General hotel menadžerom. Ni tu nije stao. Želja za istraživanjem potakla ga je da bude učesnik ekspedicije i istraži i sedmi kontinent, Antarktik, piše Buka.

Haris je za magazin Buka pričao o odrastanju u Bugojnu, ljubavi prema putovanjima, potrebi za promjenom, prvom poslu, kruzerima i ekspedicijama u kojima je učestvovao, karijeri.

Harise, krenimo redom-  kako je počela vaša ljubav prema putovanjima?

Od osnovne škole sam imao ovaj osjećaj da stalno moram da sam u pokretu i da uvijek radim nešto zanimljivo. Dosada nikada nije bila opcija. A uz stariju sestru, koja je uvijek voljela geografiju i bila “smart ass” u toj oblasti, sam pored škole vrlo rano počeo da razmišljam o stranama svijeta, bio oduševljen prirodom i veličinom planete. Mislim da je Atlas bila prva knjiga koju sam “pročitao” više od jednog puta, možda i posljednja. Ostale knjige živim kroz posao i putovanja, privatni život. Dobro se sjećam da su fjordovi Norveške bili fantazija u svakom smislu. Čudno je bilo to odrastanje uz vrlo limitirane informacije iz vanjskog svijeta- prvo rat, pa samo tri programa na televiziji, bez interneta, ali nekako su ipak informacije dolazile do mene i ja sam ih upijao. Srednju školu koju sam pohađao je bilo više zbog sigurnosti za posao, nego iz ljubavi. Prvi stalni posao u metalnoj industriji takođe, zbog sigurnosti, ne ljubavi. Odluka za fakultet koji sam upisao, a nikad završio, isto tako. Onda sam negdje u dvadesetim sebi rekao ovo je preživljavanje, a ne život, dosadno je i trebam promjenu. Najavio sam roditeljima, najboljoj prijateljici -sestri, da sam odlučio da putujem i uz to zarađujem. Roditelji nisu vjerovali, dok svi ostali jesu, jer su znali koliko sam maštao o slobodi i svijetu. Mogao bih još mnogo toga reći, ali idemo na sljedeće pitanje.

A kruzeri, poslije i ekspedicije?

Priča o brodovima je došla do mene slučajno, od druga iz istog grada koji je već počeo da radi i imao neko iskustvo. Njegove preporuke su bile iskrene i sjećam se kao da je danas rekao: “Čajdo (nadimak) šta imaš izgubiti”. Imao sam sreću da sam počeo u kompaniji koja je ako ne broj 1 u luksuznom brodskom svijetu, onda među par sigurno i tako je sve krenulo. Volje je bilo, znanje se upijalo – radio, a bio slobodan. Da je bilo teško, bilo je, da li se isplatilo proći kroz sve to, itekako. Moram reći da me nikad nije bilo strah promjena, pa makar to značilo napuštanje sigurnog. Sloboda za mene znači promjena kad osjetiš da je potrebna. Kroz par kompanija sam napredovao, penjao se stepenicama toliko brzo da ni samom meni nije bilo jasno šta se dešava. Kad sam prošao 6 kontinenata na brodovima, kruzerima kako ih mnogi zovu, nedostajalo mi je dublje istraživanje, pa sam počeo da gledam u ekspedicije. I naravno, očarao se ljepotom ponude. Svijet je zaista jedno misteriozno i nevjerovatno mjesto, itako je krenuo novi početak, na sedmom kontinentu.

Evo trenutno sam na poziciji 81°16’N018°56’E ili našim jezikom tik pored Sjevernog pola i uživam u pogledu koji je samo nekolicina doživjela. Oh, kako bih volio da vam pričam o životinjskom svijetu gdje se ljudi skoro pa ne miješaju. Mjesto iz kojeg inače krećemo na ekspediciju se zove Longyearbyen, Svalbard. Šteta što ne možemo vidjeti sve te divote kojima svjedočite.

Obzirom da ste obišli mnoštvo gradova, država, mjesta da li  vam je neko posebno ostalo u sjećanju?

Mnogo teško pitanje. Kad ste otvoreni za upoznavanje različitih kultura svako mjesto ima to nešto po čemu je posebno. Ali ako baš moram onda: – Barcelona i Copenhagen u Evropi – Vancouver, Canada – Miami, USA – Bangkok i Sinagapur u Aziji – Perth, Australija – Buenos Aires, Argentina – Santiago de Chille, Čile – Seward, Australija – Lima, Peru… Važno je napomenuti da ovo nisu najljepša mjesta, ali su mjesta iz kojih nosim posebna sjećanja.

  • Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.

Buka