Hercegovačka kompanija svojim radnicima isplatila po 1.000 KM jednokratne pomoći

Vijesti
Foto: Klix

Vlada Federacije BiH usvojila je Uredbu o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena kojom su poslodavci za isplatu takvih sredstava oslobođeni plaćanja poreza. Među prvima je to uradila hercegovačka kompanija Miviko.

Kompanija Miviko osnovana je 2008. godine u Posušju, a bavi se proizvodnjom električnih kablova u naponskom opsegu do 1 kV.

Uprava kompanije je za 125 svojih radnika isplatila jednokratnu pomoć. Svi su dobili po 1.000 KM, a distinkcije između onih koji imaju veće i onih koji imaju niže plaće nije bilo.

“Tvrtka je od početka svjesna da uspjeh nije moguć bez najvažnijeg resursa, a to su njeni uposlenici koji su motivirani kako bi dali svoj maksimalan doprinos u ostvarivanju poslovnih ciljeva. Mi smo i prije donošenja ove mjere koja je velika pomoć, imali takve akcije, imali smo isplate pri svakom ostvarivanju izvanrednih rezultata. Ova jednokratna pomoć je nama pomogla, da svjesni porasta cijena i rasta indeksa potrošačkih cijena moramo pomoći našim ljudima da lakše prebrode takve situacije i onda smo dodatno isplatili i ovaj iznos jednokratne pomoći”, kazao je za Klix.ba Goran Bralić, direktor kompanije Mivika.

Nada se da će svojim primjerom potaknuti i ostale kompanije da isplate jednokratne pomoći svojim radnicima.

“Kada se već država odrekla davanja, i time olakšala nama poslodavcima da pomognemo radnicima u izazovnim trenucima, da i oni slijede naš primjer. Drago mi je ako smo prvi, jer smo to napravili, a nismo bili motivirani činjenicom da je to neko prije nas napravio. Kada smo bili na team buildingu razgovarali smo međusobno i tada je vlasnik rekao da idemo na maksimalnu zaokruženu vrijednost”, objasnio je Bralić.

Podsjećamo, cilj donesene uredbe jeste osiguravanje finansijske i materijalne podrške stanovništvu zbog značajnog rasta potrošačkih cijena, a poslodavci su već najavili da namjeravaju radnicima isplatiti jednokratne pomoći. Za isplatu sredstava u iznosu do 1.080 KM poslodavci su oslobođeni plaćanja poreza do 31.12.2022. godine.

Klix