I u Bosni i Hercegovini može se uspjeti – primjeri dvojice mladih poduzetnika iz Bihaća

Vijesti
Foto: Una Kayak Safari

Brojna istraživanja govore kako više od 50 posto mladih želi napustiti Bosnu i Hercegovinu. Nedostatak prilika, nepotizam, korupcija…  sve je to ono što ih tjera. Ipak, i u ovakvom društvu postoje oni koji ne odustaju.

Uspjeti u Bosni i Hercegovini se može. Pokazuje to i primjer Amara Alagića, Bišćanina koji je pokrenuo “Kayak safari”. Turistima iz svih dijelova svijeta vožnjom kajakom omogućava da osjete čari vožnje na brzacima Une.

“Živim, inače, u Grazu sa suprugom i sinom, ovdje dolazim na odmor. Bili smo oduševljeni kada smo saznali za ovo i htjeli smo po svaku cijenu isprobati”, kaže Edita Čaušević.

“Prije nego što sam pokrenuo ‘Kayak safari’ imao sam ‘lomljenje’, da li da idem vani ili ostanem kući. Baš me je to na kraju zadržalo. Već sedam godina postojimo i samo se nove ideje razvijaju te vuku da ostanemo ovdje”, objašnjava Amar Alagić, vlasnik “Una Kayak Safarija”.

Amar dodaje da mu je satisfakcija kada ljudi iz inostranstva ukazuju na to koliko je zapravo Bosna i Hercegovina lijepa. Da bi se uspjelo, neophodno je i voljeti ono što radiš.

“Kad bi se svi potrudili u Bosni i Hercegovini i kad bi se radilo iz ljubavi, može se uspjeti sigurno. I kad se ode u Njemačku, često odem samo turistički, i tamo se radi koliko u BiH. Samo što smo ovdje više lijeni”, smatra on.

Dinko Abdić je, s druge strane, napustio posao u državnoj službi da bi se bavio izradom unikatnih gitara. Instrumenti koje izrađuje dio su kolekcije muzičara širom svijeta.

“U svojoj garaži doslovno sam skupljao novac pa kupovao sebi potrebne alate i slične stvari. Krenuo od najednostavnije gitare koju sam mogao napraviti. Odlučio sam da pokušam da probam, da vidim da li stvarno to može biti moje primarno zanimanje i, evo, treća godina zaredom – jeste”, navodi mladi poduzetnik Abdić.

Vrijedni i talentirani Bišćanin do sada je izradio više od 40 instrumenata. Većina kupaca su kolekcionari i entuzijasti.

“Ono što je najveća draž te gitare je to što može biti baš onakva kakvu zamisliš. Boja, dijelovi… Takve nema na tržištu, dođeš kod mene ili nekom od mojih kolega koji se s tim bavi, i naručiš takvu”, kaže on.

Sunce tuđeg neba neće vas grijati k’o što ovo grije. Nenadmašni su to stihovi, ali šta vrijedi sunce, ako perspektive nema.

 

BHRT