Italijanka Annunziata Murgia nastavila školovanje u 90-oj godini života

Zanimljivosti
Foto: Guardian

Starica Annunziata Murgia iz Italije vratila se u školsku klupu kako bi nadoknadila obrazovanje koje je bila primorana prekinuti za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Murgiu koja živi na Sardiniji rat je spriječio da se školuje te je u školi za obrazovanje odraslih postala najstarija osoba koja pohađa časove za diplomu iz nižeg obrazovanja kroz koje djeca inače prolaze u dobi od 14 godina.

“Volim da učim, to mi se oduvijek sviđalo. Međutim kada je izbio rat za mene se sve promijenilo. Moja se porodica mučila i ja sam morala da preuzmem odgovornost i odem da radim. Nekada su mogli učiti samo oni koji su imali novca”, ispričala je ona za Il Messaggero.

Kada je bila dijete Murgia je naučila da šije te je postala krojačica, a priznaje da je vremenom pročitala mnogo knjiga što joj je omogućilo da se edukuje koliko je god mogla.

Njena strast su, kaže, historija i muzičko.

“Uvijek sam voljela historijske knjige, zato jer sam iskusila dobar dio historije o kojoj se pisalo u njima. Vidjela sam posljedice Prvog svjetskog rata, a preživjela sam i drugi”, rekla je ona.

Njena najmlađa drugarica iz razreda ima 16 godina, a radi se o učenici koja će ponavljati polaganje ispita za diplomu.

Inače, testiranje obuhvata ispit iz italijanskog jezika i matematike, a neophodno je kako bi se moglo napredovati u viši stepen obrazovanja koje se u Italiji završava sa 18 godina.

“Iako ima poteškoća sa sluhom i jučer nije bila u najboljoj formi, Murgia aktivno učestvuje u nastavi, posebice časovima historije”, rekla je bakina nastavnica književnosti Marina Pilia koja je Murgiju opisala kao strastvenu i angažovanu učenicu.

Prosječna starost učenika u njenom odjeljenju je 40 i više, a oni od 16-20 moraju ponovo polagati školske ispite.

“Često su to žene koje su došle da nadoknade školovanje nakon što su dobile djecu ili ljudi koji nikada nisu imali priliku da steknu diplomu a potrebna im je za posao. To je osnovno obrazovanje”, dodala je nastavnica.

Posljednja osoba u Murgijinoj starosnoj grupi koja je polagala ispit imala je 87 godina, a učinila je to 2016. godine.

“Moji nastavnici su fantastični, a drugovi iz razreda su kao moji unuci. Neki me prate kući uvečer, kada je mrak”, rekla je Annunziata Murgia koja je obećala da će dati sve od sebe da položi ispit.

Super Portal/Klix