Iz vareškog rudnika isporučena prva pošiljka rude namijenjena međunarodnom kupcu

Vijesti
Foto: Adriatic Metals

Iz kompanije Adriatic Metals su saopćili da je prva pošiljka koncentrata rude napustila njihovo postrojenje za preradu rude u Varešu te da je započeo transport koncentrata rude prema Luci Ploče.

Ovim je, kako su napomenuli, zvanično počela realizacija prvog ugovora o prodaji koncentrata, uz prvu milionsku naplatu od međunarodnih kupaca. Riječ je o, kako su konstatovali, ogromnom uspjehu, kako za kompaniju Adriatic Metals, tako i za Zeničko-dobojski kanton i Vareš koji će ostvarivati benefite od prodaje prema ugovorenim i zakonom predviđenim obavezama i uslovima.

“Ponosan sam što smo za manje od tri mjeseca od početka proizvodnje uspjeli ostvariti prvi izvoz i prodaju koncentrata rude iz našeg rudnika, iz Vareša. Ovom prilikom bih čestitao svim našim radnicama i radnicima, dobavljačima i svima koji su učestvovali u ovom velikom projektu”, izjavio je generalni direktor Adriatic Metalsa Paul Cronin.

Postrojenje za preradu rude u Varešu bapravljeno je i podignuto korištenjem, kako su napomenuli, najnovije tehnologije vodećih industrijskih proizvođača, uz poštivanje najviših standarda koji se odnose na zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti. Postrojenje je u potpunosti operativno i radi u skladu s planom proizvodnje.

“U pogonu se trenutno proizvode koncentrati visokog prodajnog kvaliteta, tj. iznad 2.500g/t srebra i blizu 50 poto cinka, što potvrđuje našu sposobnost da proizvodimo visokokvalitetne koncentrate rude u skladu s komercijalnim zahtjevima svjetskih kupaca”, ukazao je je Cronin.

U narednim mjesecima nastavit će se s preradom materijala, kao i postepenim povećavanjem proizvodnje, čime će se dostići, kako su naveli, sve planirane količine.

“Sa sve većom dostupnom količinom rudne mase, postrojenje za preradu rude će sada preći na 24-satni rad. U mjesecima koji su pred nama očekujemo dodatno povećanje iskopina. Puni kapacitet proizvodnje trebali bismo ostvariti u posljednjem kvartalu ove godine”, zaključio je Cronin.

Iz Adriatic Metalsa su poručili da su lider savremenog i održivog rudarenja u ovom dijelu Evrope.

Klix