Jani Anttola, Finac koji se borio u Armiji Republike Bosne i Hercegovine

Životne priče

Finac Jani Anttola je pisac historijskog romana “Father of One” koji se temelji na istinitom događaju bračnog para iz Srebrenice. No Jani nije uobičajeni pisac, on je i borac i bivši pripadnik 17. Krajiške brigade Armije Bosne i Hercegovine.

Anttola je bio pripadnik francuske Legije stranaca, učestvovao je u mirovnoj misiji UNFPROFOR-a u Bosnu i Hercegovinu, nakon čega je bio i u Ruandi. Nakon povratka iz Ruande priključio se jedinicama Armije Bosne i Hercegovine. Nedavno je objavio knjigu “Father of One”, koja upravo govori o Bosni i Hercegovini, piše Klix.

– Bio sam u UNPROFOR-u u Sarajevu 1993. godine i vidio što Vojska Republike Srpske radi gradu. Četnici su možda mislili da je ispaljivanje artiljerijskih projektila u dnevne sobe ljudi dobra ideja, ali meni je to bilo užasno. Također, kao dio svojih dužnosti, morao sam presresti te izgladnjele civile koji su noću pokušavali prijeći aerodromsku pistu, pokušavajući napustiti grad. Bio je to ružan posao, s nekim tragičnim susretima. Tako da su moje simpatije samo otišle na bosansku stranu, rekao je Anttola o trenutku koji je prevagnuo da pristupi Armiji BiH.

Anttola se potom vratio u Finsku kako bi dobio besplatno obrazovanje. Ističe da ga to boli jer njegovi drugovi iz Armije BiH nisu imali te privilegije.

– Sjećam se koliko su vojnici bili prizemni. Obični momci, bez traga ekstremizma ili mržnje u njima. Niti jednom, idući u borbu, nisam čuo da je neko rekao nešto poput hajdemo ubijati četnike jer su Srbi. Imajte na umu, mnogima od njih su spaljene kuće i ubijeni članovi porodice. Naravno, u svakoj grupi imate nekoga ko je malo usijaniji, ali svi vojnici s kojima sam služio bili su dobri ljudi. Nekako je čak i bosanski smisao za humor bio sličan mom. Ono što me još uvijek boli je što sam se morao vratiti u zemlju koja dobro funkcionira. Vratio sam se u Finsku kako bih dobio besplatno obrazovanje. Momci s kojima sam služio nisu svi imali takve privilegije nakon rata.

Njegov roman “Father of One” temelji se na istinitom događaju bračnog para iz Srebrenice.

– Slučajno sam sreo ovaj par iz Srebrenice čija je priča zvučala vrlo zanimljivo. Dopustili su mi da to pokušam napisati. Dakle, to je fikcionalizirani prikaz o tome kako su preživjeli rat, ali glavni događaji i mnogi detalji također su istinito ispričani. Ipak, to nije bila knjiga koju je bilo lako napisati. Zbog težine teme, onoga što se dogodilo u Srebrenici, želio sam da naracija bude što istinitija, ali naravno, trebao mi je i prostor za kreativnost. Tako na kraju pokušavate spriječiti jedno da uznemiri drugo. Ali moja ideja je bila da, ako njihovu priču ispričam u obliku romana, ona može doprijeti do strane publike koja inače možda ne bi bila zainteresirana za Srebrenicu, niti znala mnogo o njoj. Dakle, mogao bih malo podići svijest. Neki čitatelji su već rekli da su saznali za to vremensko razdoblje. Stoga mi je drago da je to uspjelo. U svakom slučaju, kritike su bile sjajne, tako da mislim da je knjiga i kao književno djelo dobro ispala.

Jani Anttola autor je priče “The Deserter”, knjige “Ohikulkijat”, te memoara “Mustat lesket” u kojima priča o jednom vodu Armije RBiH. Roman “Father of One” dostupan je na engleskom jeziku i može se pronaći na svim online knjižarama. Više informacija možete pronaći na stranici jani-anttola.com.